'Sneltram tussen Maastricht en Hasselt rijdt vanaf 2021'

Gedeputeerde Patrick Van der Broek (CDA) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn hebben donderdag op de grens tussen België en Nederland een nieuwe overeenkomst ondertekend die de weg vrijmaakt voor de tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Het is de bedoeling om daar vanaf 2021 een sneltram te laten rijden.

Hbvl

“Na jaren van stilstand creëren we een nieuw perspectief”, zegt Ben Weyts. “Er komt nu eindelijk uitzicht op een snelle verbinding tussen de hoofdsteden van de twee Limburgen.” Een jaar geleden leek er geen toekomst meer voor de sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht, door problemen rond het precieze tracé aan Nederlandse zijde. Nu is er eindelijk een doorbraak in het dossier.Lees ook: Maar wat waren nu precies de knelpunten?

Een nieuw traject voor de sneltram gaf de doorslag voor de verderzetting van de samenwerking. De eindhalte van de sneltram komt nu op het Mosae Forum, in het centrum van Maastricht, en dus niet meer aan het Centraal Station zoals voorzien.

“We zijn heel blij dat we de overeenkomst kunnen ondertekenen”, vertelt gedeputeerde Patrick van der Broeck. “Vanuit slechte verhoudingen met elkaar zijn we geëvolueerd naar een relatie die nog nooit zo goed was. Bovendien investeert Nederland nog eens 4 miljoen euro in de elektrificatie van het treintraject tussen Weert en Antwerpen en 1 miljoen euro voor een verhoogde kwaliteit van tramhaltes langs de route en een busverbinding tussen Echt en Maaseik.”

De nieuwe tramlijn tussen Hasselt en Maastricht halveert de reistijd tussen de twee hoofdsteden. Met de bus is het momenteel 70 minuten rijden, met de sneltram zal het ongeveer 30 minuten duren. Met om het halfuur een tram naar Maastricht, verbetert het openbare vervoer tussen de twee steden sterk.

Weyts: “We hopen dat tegen 2021 de sneltram tussen Hasselt en Maastricht een feit is.”

De totale investering van België en Nederland in de sneltramlijn bedraagt zo’n 300 miljoen euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee