Oostenrijk onteigent Hitlers geboortehuis

© ANP

Het Oostenrijkse parlement heeft donderdag ingestemd met het voorstel van de regering om het geboortehuis van Adolf Hitler te onteigenen. Het pand in het stadje Braunau am Inn op de grens met Duitsland is eigendom van een vrouw die het weigerde te verkopen.

ANP

De eigenaresse Gerlinde Pommer heeft in het verleden telkens weer geweigerd het huis te verkopen of te laten renoveren. Het huis was onder meer een bedevaartsoord voor neonazi's, iets waar de overheid van af wil. Na onteigening krijgt Pommer een vergoeding. Hoe hoog is niet bekend.

Het pand krijgt een nieuwe bestemming en zal worden gerenoveerd. Er komt een organisatie in die mensen met een verstandelijke beperking helpt, de Oö. Lebenshilfe, zo meldden Oostenrijkse media. De organisatie was al eerder in het pand gevestigd.

Er gingen ook stemmen op het huis te slopen, maar dat gaat niet door. ,,We hebben na een uitvoerig gesprek uiteindelijk besloten het niet af te breken'', meldde parlementsvoorzitter Josef Pühringer van de deelstaat Opper-Oostenrijk na afloop van een gesprek met de burgemeester van Braunau am Inn en de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens hem is met het besluit voorkomen dat er verwijten zouden komen dat een ,,beladen stuk geschiedenis'' zou zijn gesloopt.

Hitler werd op 20 april 1889 geboren in het gebouw van drie verdiepingen aan de Salzburger Vorstadt 15. Twee jaar later verhuisde de familie naar Linz.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee