Wilders tegen Rutte: aftreden en wegwezen

© ANP

Aftreden en wegwezen. Dat is de boodschap van PVV-leider Geert Wilders aan het adres van premier Mark Rutte, nadat er donderdagavond in Brussel een akkoord was bereikt over het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

ANP

Wilders dreigde eerder op de dag al om volgende week een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen als die de nee-stem van het referendum ,,aan zijn laars lapt'' en in Brussel zou instemmen met het associatieakkoord. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat de PVV-leider de regering probeert weg te sturen door middel van een motie van wantrouwen. Eerdere moties konden echter niet op veel steunen rekenen in de Kamer.

Rutte wil naar eigen zeggen ,,recht doen'' aan de nee-stem door een juridisch bindende verklaring aan het verdrag te laten toevoegen. Met die verklaring gingen de andere EU-leden donderdag akkoord. Daarin wordt onder meer benadrukt dat het verdrag geen stap richting EU-lidmaatschap is voor Oekraïne en dat er geen militaire of extra financiële hulp naar Kiev gaat. Ook moet de Oekraïense regering werk maken van corruptiebestrijding - op straffe van opschorting van dele van het verdrag - en geeft het verdrag Oekraïeners niet het recht in de EU te komen werken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee