Primeur voor Sabic: fabriek als bouwpakket

Print
Primeur voor Sabic: fabriek als bouwpakket

Afbeelding: Peter Schols

Chemieconcern Sabic is deze week begonnen met de installatie van een nieuwe proeffabriek op de Chemelot-campus in Geleen. In de fabriek ontwikkelt het bedrijf nieuwe plastics voor onder meer de auto- en de verpakkingsindustrie. Ook wordt gekeken naar nieuwe, milieuvriendelijkere productiemethoden.

De wijze waarop de bouw in zijn werk gaat, is volgens Sabic een primeur voor het concern. De fabriek is in Enschede geassembleerd en daar getest door het bedrijf Zeton. Vervolgens is de installatie uit elkaar gehaald en in vijftien delen op diepladers getransporteerd naar Limburg. Het laatste van in totaal vijf transporten vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag.

Deze week zijn de verschillende ‘bouwpakketten’ samengevoegd tot een complete fabriek. Vrijdag gingen technici aan de slag met het sluitstuk.

Nadat het enorme trappenhuis op zijn plek was gezet, volgde plaatsing van de zogenoemde poedertoren inclusief de ‘afblaaspijp’, het hoogste punt van de proeffabriek. De complete installatie is 31 meter hoog en wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 in gebruik genomen.

Lees meer zaterdag in De Limburger

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →