Schatrijk en miljoenen uitgeven, maar geen controle

Print
Schatrijk en miljoenen uitgeven, maar geen controle

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Miljoenen werden er bij Daelzicht besteed aan vastgoed. Zonder dat de Limburgse zorginstelling zicht op had op de preciese besteding. Dat blijkt uit forensisch onderzoek.

Schatrijk zijn ze, de zorginstellingen die zijn voortgekomen uit de internaten en instellingen waar vroeger de paters en zusters de scepter zwaaiden. Want veel zorginstellingen kregen  een flinke portie onroerend goed als erfenis mee. De zorginstellingen tuigden aparte afdelingen op om het waardevolle bezit.  Lang was dat zonder risico. Zorginstellingen vroegen toestemming van het Rijk voor de bouw van bijvoorbeeld groepswoningen. Vervolgens kregen ze de centen en daarna hoefden ze alleen nog de bonnetjes op te sturen ter controle.

Risico
Het systeem is zodanig veranderd dat  de zorginstellingen nu wel risico lopen met hun onroerende zaken. Ze krijgen nu per cliënt een apart bedrag voor het wonen en alles wat daar bijhoort. Ze zijn nu verantwoordelijk voor de investering in vastgoed. Dat vraagt om andere kwaliteiten. Daarom zoeken veel zorginstellingen contact met  partijen die verstand hebben van vastgoed, zoals woningverenigingen. 

Bij Daelzicht hebben ze de afgelopen jaren de vastgoedafdeling bewust zo veel mogelijk uitbesteed, ook al omdat de instelling zo klein mogelijk ondersteunende diensten wilde hebben.  Onder meer hier  ging het mis, zo blijkt uit een onderzoek van Integis dat gisteren openbaar is gemaakt.  Daelzicht ging in zee met een bedrijf dat zorgde dat miljoenen werden geïnvesteerd in vastgoed. Tegelijkertijd was de eigenaar van dat bedrijf bezoldigd ­adviseur van Daelzicht. Dezelfde  adviseur zorgde dat via een ander bedrijf twee interim-managers bij ­Daelzicht jarenlang aan de slag waren.

Niet kritisch
Bovendien is onduidelijk hoe die ingevlogen medewerkers het geld van Daelzicht hebben uitgegeven. En er was totaal geen kritisch toezicht.   „Absoluut onwenselijk”, noemt interimbestuurder Nettie Saarloos van Daelzicht de gang van zaken sinds 2010. Zij zet daarom een nieuwe organisatie op poten, waarin eigen mensen het vastgoed weer gaan beheren. En er komt een boekhouder met een  stevige positie die de boel nauwgezet in de gaten kan houden. Controller, heet zo iemand

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →