Tesla maakt Limburg sexy

Print
Tesla maakt Limburg sexy

Afbeelding: ANP

Tesla maakt Limburg sexy Mocht Tesla zijn fabriek in Limburg vestigen, dan hoopt de provincie mee te liften op de elektriserende faam van het automerk. „Tesla is sexy, BMW is sexy, de Mini is sexy. Dit alles geeft Schwung aan Limburg.”

„Elektrische auto’s worden de toekomst. Tesla is supermooi, technisch supergaaf. We werken hier op de universiteit allemaal aan duurzaamheid, aan duurzame energie en juist in die sector is Tesla actief.”

Loes van den Beuken (20) uit Heythuysen is derdejaarsstudent werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. De vraag was: zou zij na haar studie naar Limburg terugkeren, wanneer Tesla zich in pakweg Born vestigt? „Eindhoven heeft de meeste mooie banen. Dus, er is niets op tegen om er te blijven wonen. Maar ja, Heythuysen is een superleuk dorp met heel gezellige mensen. Ik kom er graag in het weekend. Ja, werken in Born op reisafstand van Heythuysen zou ik overwegen, zeker als Tesla daar zit. Waarom? Tesla is een heel prestigieuze stageplek. Heel veel studenten hier willen bij Tesla in Amerika stage lopen, om bijvoorbeeld een baan bij Tesla in Nederland te krijgen zodra ze zijn afgestudeerd.”

Wie in Limburg geboren en getogen is, kan hier carrière maken

Het verhaal van Loes zal gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken, VVD) als muziek in de oren klinken. Beurskens: „Als je naar mijn échte politieke agenda vraagt, dan vind ik het belangrijk dat wie in Limburg geboren en getogen is, hier ook carrière kan maken.”

Beste banen
Het is voor hem een van de grootste drijfveren om Tesla naar Limburg te halen. Ook hij ziet met lede ogen toe hoe jong talent vanuit Limburg naar Eindhoven of de Randstad vertrekt, omdat daar de beste banen voor het oprapen liggen. „We moeten dus aansluiting vinden in de lijn Eindhoven, Utrecht, Amsterdam.” De brain-drain, de uittocht van jonge, goed opgeleide Limburgers, wil hij met alle macht stuiten. Sterker, Limburg wil daarnaast hoogopgeleide jongeren van elders aantrekken. Dan zou de gehoopte vestiging van de gigafactory van Tesla - een gecombineerde accu- en autofabriek - in Limburg wel een handje kunnen helpen.

Conny Moonen van ConnectLimburg, een instelling die de reputatie en naamsbekendheid van Limburg wil vergroten: „Tesla is een fantastisch merk dat zich richt op een duurzame toekomst. Natuurlijk trekt zo’n naam jonge professionals aan. Dat biedt tegengas aan de vergrijzing in Limburg.” Beurskens: „Tesla is sexy, BMW is sexy, de Mini is sexy. Dit alles geeft Schwung aan Limburg.”

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu