Kan Fortuna met ontslag Van Dael het verval stoppen?

Print
Kan Fortuna met ontslag Van Dael het verval stoppen?

Afbeelding: Ermindo Armino

Fortuna Sittard heeft trainer Ben van Dael per direct ontslagen. Reden zijn de slechte resultaten van de ploeg. De club vindt het noodzakelijk om een verandering door te voeren.

Van Dael was een jaar geleden binnen gehaald als de opvolger van de ontslagen Peter van Vossen. Hij tekende in eerste instantie een contract tot het einde van het seizoen. In juni kwam er een nieuw contract tot hem tot juni 2019 aan de club bond.

Fortuna staat na 19 duels op plek 17 met 15 punten. Wel kreeg de Sittardse ploeg dit seizoen al drie punten in mindering omdat de club niet op tijd voldeed aan de financiële verplichtingen.

De vraag die zich nu opdringt is of het vertrek van trainer Ben van Dael een kentering kan inluiden. Is het sportieve val van Fortuna Sittard eigenlijk nog wel te stoppen? De club die dit seizoen zo goed begon, zakt steeds dieper weg in het moeras van de eerste divisie. 

Hoop
Als je acht wedstrijden op rij niet wint en tijdens uitwedstrijden slechts één schamel puntje hebt weten te verzamelen, dan gaat het alles behalve lekker. Nou gaat het bij Fortuna al jaren alles behalve voor de wind. Zowel organisatorisch als op het veld. Maar juist dit seizoen was er hoop dat het anders zou lopen. Met de komst van de nieuwe Turkse eigenaar Isitian Gün en een nieuwe selectie en staf gloorde er meer dan ooit hoop aan de horizon. En even leek Fortuna, met een aantal fraaie overwinningen, de belofte waar te maken. Dáár werden de verwachtingen geschapen. 

De teleurstelling over de neerwaartse spiraal waarin de ploeg nu terecht is gekomen, is des te groter. Enig realisme is echter op zijn plaats. Of de club bij aanvang van het seizoen nog zou bestaan, of aan de competitie zou kunnen deelnemen was hoogst onzeker. Die (financiële) problemen behoren inmiddels tot het verleden. En al mag dat geen excuus zijn voor mindere resultaten, het plaatst een en ander wel in perspectief. 

Trainer weg
Zo snel als de resultaten tegenvallen, wordt er gewezen naar de trainer. Tegen die achtergrond is het ontslag van Van Dael te volgen. Feit is dat het de trainer een flink aantal wedstrijden niet is gelukt om het kwakkelende Fortuna weer op de rit te krijgen. Waar de trainer het seizoen begon met een redelijk vastomlijnde groep, is de laatste wedstrijden geen opstelling hetzelfde geweest. Het kenmerkt een zoekende trainer die vertwijfeld blijft schuiven met de beschikbare poppetjes. Terwijl juist vertrouwen en vastigheid nodig zijn. Of een nieuwe trainer daar verandering in kan brengen, is zeer de vraag.  De problemen van Fortuna liggen immers dieper. De club is het seizoen gestart met een vrijwel geheel vernieuwde selectie. Om daar een team van te smeden, kost tijd. En dat gaat met van vallen en opstaan. 

Nieuwe namen
Natuurlijk kan Fortuna het beoogde ‘doorselecteren’ dat voor komende zomer op de rol staat vervroegen en deze winter al een aantal nieuwe namen halen. Maar als die van hetzelfde kaliber zijn als de huidige selectie, is het twijfelachtig of dat gaat helpen. 
Een of twee goede spelers zouden soelaas kunnen bieden, zoals vorig jaar huurling Jens van Son die overkwam van Roda. Het zou de impuls kunnen zijn die het team weer op gang trekt. Gün zal daarvoor de beurs moeten trekken. Voorwaarde is sowieso dat eventuele nieuwe aanwinsten snel inpasbaar zijn. De Poolse jeugdinternational Adrian Purzycki, de Frans-Milanese spits Djibril Dianessy, en de Macedonische international Stefan Askovski die deze zomer door Gün naar Sittard werden gehaald, hebben de verwachtingen tot nog toe nauwelijks kunnen inlossen, mede omdat ze hebben moeten wennen aan de nieuwe club en omgeving. 

Geen fantast
Hoe Gün kijkt naar de huidige situatie bij de club weten we niet. Duidelijk is inmiddels wel dat Gün geen fantast is, die met een grote zak geld veel te dure spelers naar Sittard haalt. Alles wijst erop dat hij hier is voor de lange termijn. Dat de Turk inmiddels op zoek is naar een woning in de buurt van Sittard is wat dat betreft veelzeggend. En juist die blik op de lange termijn heeft Fortuna na jaren van wanbeleid en teleurstellingen harder nodig dan ooit. Alleen zo kan Fortuna opnieuw wortelen in Sittard- Geleen. Alleen zo kan er opnieuw vertrouwen in de club groeien, en trots in de harten van de supporters. Een proces dat zeker ook gebaat is bij resultaat, maar vooral bij tijd, geduld en incasseringsvermogen. Eigenschappen die juist in de voetbalwereld dun gezaaid zijn. Aan Gün de taak om daar zonder averij tussendoor te laveren.