Deze vrouw schreef open brief aan de man die haar probeerde te verkrachten

Print
Deze vrouw schreef open brief aan de man die haar probeerde te verkrachten

Afbeelding: Sara Roebuck/Facebook

Drie weken nadat Sara Roebuck verhuisd was naar Parijs voor een stage, werd ze in een nachtclub lastiggevallen door een man. Hij probeerde haar te verkrachten, maar Sara kon zich losmaken uit zijn grip. Een jaar na het incident ontmoette ze hem opnieuw, in de rechtbank deze keer. Een ontmoeting die haar sterkte om haar verhaal te delen.

Tegenover de rechters probeerde de man zijn gedrag te verdedigen, zijn acties te minimaliseren. Daarom besliste Sara op 13 december een open brief te schrijven. Daarin richt ze zich rechtstreeks tot hem. 

“Ik schrijf jou op deze koude avond in december, bijna een jaar nadat je geprobeerd hebt me te verkrachten. Dit is de eerste keer dat ik me sterk genoeg voel om dit neer te schrijven. Ik schrijf jou omdat we elkaar deze namiddag opnieuw tegen het lijf zijn gelopen. Alleen waren de omstandigheden anders.”

“Mijn keuze”
“Deze keer had je jouw handen op jouw rug, niet gretig tastend op mijn lichaam. Jouw ogen staarden naar de grond, en waren niet slechts centimeters van mijn gezicht verwijderd. We waren in dezelfde kamer, maar deze keer was het mijn keuze en niet die van jou. Deze keer kon je de deur niet blokkeren met een brandblusser om me tegen mijn wil vast te houden. Deze keer werd de deur achter jou gesloten door een gewapende politieagent en keek je in de ogen van drie rechters voor jou.”

“Ik schrijf je deze brief, wetende dat je hem nooit zult lezen omdat je een groot deel van je leven in de gevangenis zult doorbrengen. Maar ik moet hem toch schrijven. Voor mannen zoals jij, voor vrouwen zoals ik. Maar vooral voor mijn eigen emancipatie.”

“Ik wil dat mannen dit lezen en zich even misselijk voelen als de vrouwen die dit meegemaakt hebben. Ik wil dat dingen veranderen. Ik eis dat dingen veranderen.”

“Dit gebeurt elke dag”
“Je hebt geprobeerd me te misbruiken, mijn seksualiteit te ondermijnen, mij op te sluiten in een kooi als een dier. Maar mijn intelligentie en mijn integriteit zal je niet ondermijnen. Mijn kracht om tegen jou te getuigen in een taal die niet mijn moedertaal is, zal je niet ondermijnen.”

“Wat ik vandaag gedaan heb, was niet gemakkelijk. Mijn advocaat zei me dat ik niet aanwezig moest zijn. Maar ik was er toch. Ik wilde antwoorden wanneer de rechters me vroegen of ik iets te zeggen had. Ik heb tegen jou getuigd met elk stukje kracht dat ik in me heb. Gedreven door razernij door jouw leugens, door het gebrek aan besef van wat je gedaan hebt. Razend omdat jij genomen hebt waarop je geen recht had.”

“Ik heb het opgenomen voor iedere vrouw die ooit lastiggevallen, aangevallen, achtervolgd, verkracht en tegen haar wil aangeraakt is. Het gebeurt iedere dag bij iedere vrouw die jij - lieve lezer - kent. Ik wil dat mensen hun ogen eindelijk openen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →