Turkse overheid verbiedt kerst op school

Print
Turkse overheid verbiedt kerst op school

Istanbul. Afbeelding: ANP

De Turkse autoriteiten hebben de kerstviering op een Duitse middelbare school in Istanbul verboden. Er mag niets worden verteld over het feest en zingen is ook verboden. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

,,De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest en dat er ook niet meer over gezongen mag worden'', staat in een e-mail, die de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi heeft ontvangen.

Schoolkoor
Ook de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag werd door de Turkse leiding kort onderbroken. De 35 Duitse leerkrachten op het Istanbul Lisesi zijn en worden betaald door de Bondsrepubliek. De traditionele eliteschool wordt uitsluitend door Turkse leerlingen bezocht en is een erkende Duitse school in het buitenland. 

De school is voortgekomen uit een cultureel akkoord tussen Duitsland en Turkije, waarbij tachtig Duitse leraren zijn gedetacheerd op een aantal scholen in Turkije. Het Duitse personeel heeft zijn eigen afdelingshoofd, maar de Turkse schoolleiding heeft het laatste woord.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →