Mysterieuze moord op topindustrieel wordt 'cold case'

Print
Mysterieuze moord op topindustrieel wordt 'cold case'

Afbeelding: Het Nieuwsblad

De moord op de Vlaamse topindustrieel Jan Sarens in Mexico in 2013 zal waarschijnlijk nooit opgelost geraken. De speurders hebben alle sporen onderzocht op zoek naar de moordenaar(s). Zonder succes. “Het lijkt erop dat we de daders nooit gaan vinden”, geeft het parket toe.

Kosten noch moeite werden gespaard om de brutale moord op Jan Sarens, van het gelijknamige kranenbedrijf uit Londerzeel, in de Mexicaanse badplaats Acapulco op te helderen. Bijna vier jaar onderzoek aan weerszijden van de Atlantische Oceaan, een tussenkomst van minister van Buitenlandse Zaken ­Didier Reynders (MR) bij de Mexicaanse overheid, de dochters van Sarens die zelf naar Mexico trokken om er de speurders aan te porren, ... Het bracht geen opheldering.

“Dat er sprake zou zijn van een afrekening of van een moord op bestelling lijkt weinig waarschijnlijk. Het lijkt erop dat de zaak waarschijnlijk nooit opgelost geraakt”, geeft het gerecht toe. Want indien Jan Sarens niet in opdracht van een onbekende werd doodgeschoten, blijft nog slechts de mogelijkheid over dat hij per toeval tijdens een uit de hand gelopen carjacking of roofoverval werd omgebracht. In de deelstaat Guerrero, waar Acapulco ligt, worden jaarlijks 140 moorden per 100.000 inwoners gepleegd. Slechts weinige worden opgelost.

Mexicaanse maffia
Al van bij het begin heerste er verwarring over de omstandigheden waarin Sarens op 23 februari 2013 op klaarlichte dag op de parking van een winkelcentrum werd doodgeschoten. Eerst was er sprake van een wilde achtervolging door carjackers, die het gemunt hadden op zijn wijnrode Mercedes cabrio. De zakenman zou de parkeerplaats van het drukke winkelcentrum zijn opgereden om er hulp te zoeken. De carjackers schakelden hem met een kogel in het hoofd uit. Maar waarom lieten ze de ­auto dan staan?

De familie Sarens zocht in de richting van een afrekening na een geschil met een plaatselijke zakenpartner. Er werd zelfs geopperd dat een vrouw, met wie Sarens in Mexico goed kon opschieten, een rol zou hebben gespeeld in het moordplan en de Vlaming in de val van zijn moordenaars zou hebben gelokt. De hypothese is nooit bevestigd.

In maart van dit jaar vertrok een tweede team van Belgische speurders naar Mexico. Een getuige had er verklaard dat Sarens mogelijk stokken in de wielen had gestoken van de plaatselijke bouwmaffia. Hij zou er een lap grond gekocht hebben, waar ook maffialeden een oogje op hadden. Zou hij hun eisen in de wind hebben geslagen om de grond af te staan of geweigerd hebben hen steekpenningen te betalen in ruil voor een vrijgeleide?

Toch roofoverval?
Het Belgische gerecht stond de Mexicaanse speurders van bij het begin bij. Ze vroegen en kregen een reeks aan verhoren, DNA-analyses en mochten zelfs onze knowhow gebruiken om verscheidene van die analyses uit te voeren. Maar aanwijzingen dat Sarens het slachtoffer werd van een afrekening in het maffia­milieu, zijn er niet gevonden.

Blijft de mogelijkheid over van een roofoverval met fatale afloop. Voor zijn auto, gewoon voor zijn geld? Wellicht komt het gerecht zelfs dat nooit te ­weten.

De Mexicaanse politie voert nog verhoren uit. Maar of daar iets uit de bus zal komen, is maar de vraag. Het Belgische gerecht schat de slaagkansen niet groot in dat de dader(s) ooit gevonden worden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →