ISIS verstopt zich in gigantisch netwerk van tunnels

Print
ISIS verstopt zich in gigantisch netwerk van tunnels

Afbeelding: AFP

De strijders van Islamitische Staat hebben in de loop van de jaren een gigantisch netwerk van ondergrondse tunnels gebouwd. Dat zegt generaal Bahram Arifassi van de Koerdische Peshmerga.

Onder de steden die ze willen overwinnen - of overwonnen hebben - hebben de strijders van Islamitische Staat een netwerk van ondergrondse tunnels gegraven. De Iraakse veiligheidstroepen waren al op de hoogte van het bestaan van die tunnels, maar de complexiteit van de graafwerken blijft hen verbazen.

“We hebben hen twee jaar lang geobserveerd”, zegt generaal Bahram Arifassi van de Koerdische Peshmerga. “We hadden hen al eerder van onder de grond zien komen dus we wisten dat er tunnels waren. Maar we wisten niet dat er zo’n groot netwerk was.”

In Bashiqa, zo’n dertien kilometer ten oosten van Mosul, hebben zijn troepen onlangs meer dan tien tunnels ontdekt. Hij verwacht dat ze er nog meer zullen aantreffen.

“Ze graven de tunnels voor twee redenen”, legt hij uit. “Eerst en vooral om zichzelf te beschermen tegen luchtaanvallen. Ze verstoppen zich in de tunnels en zijn er veilig. Daarnaast kunnen ze op die manier de vijand ook aanvallen in de rug. In sommige ondergrondse kamers kunnen ze via bewakingscamera’s zelfs het gebied boven de grond observeren.”

Licht en ventilatie
De tunnels verschillen allemaal in lengte. Sommige zijn enkele tientallen meters lang, andere bijna een halve kilometer. Ze zijn wel allemaal breed genoeg om elkaar te kunnen kruisen onderweg. Een persoon van een normale grootte kan in de meeste delen ook rechtop lopen.

In het ondergrondse netwerk hebben ze zelfs geïmproviseerde ziekenhuizen, keukens en opslagplaatsen voor wapens gemaakt. Kleine generatoren zorgen voor licht en ventilatie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →