'Agent, is papa dood?'

Print
'Agent, is papa dood?'

Afbeelding: ANP

Politiewerk kan enorm heftig zijn, dat bewijst agent Ton Verweij van de politie Zaanstreek. De melding van een man die zichzelf heeft opgehangen aan het traphekje bovenaan de trap maakte veruit de meeste indruk op hem. 'Opeens kijkt zijn zoontje mij met grote, betraande ogen aan. 'Agent, is papa dood?', vraagt hij.'

De man werd gevonden door zijn zoontje. ,,Het is een waar horrorbeeld waar we als politie inmiddels helaas gewend aan zijn geraakt. Ik zal niet beschrijven hoe iemand eruitziet als hij zichzelf heeft opgehangen, maar ik kan u garanderen dat het, zelfs bij ons, een grote indruk achterlaat. Alsof je rondloopt op de set van een dramatische horrorfilm", zo schrijft Verweij zondag in een column op de facebookpagina van het politieteam Zaanstad. 

Terwijl zijn collega's de man losknippen, omdat de mogelijkheid bestaat dat hij nog leeft, loopt Verweij naar het jongetje toe. ,,Het kind is nog jong en staat keihard te huilen", weet de agent nog. ,,De buren staan inmiddels ook buiten en hebben door dat het foute boel is. Ik roep naar hen of we even naar binnen mogen komen. Uiteraard mag dat. Opeens kijkt het jochie mij met grote, betraande ogen aan. 'Agent, is papa dood?', vraagt hij." 

Kleurpotloden
Nee, zijn vader is nog niet dood. Ambulancemedewerkers proberen de man nog te reanimeren. Verweij bedenkt dat afleiding waarschijnlijk goed is voor het jongetje en vraagt de buren of zij papier en kleurpotloden hebben. Hij legt alles voor het jongetje neer, die meteen begint met tekenen. 

De reanimatie is tevergeefs, de man overlijdt. De moeder van het jongetje woont uren bij haar ex-man vandaan. ,,Het mannetje had, behalve zijn vader, geen familie in de buurt. Een hels dilemma: moesten we de moeder het slechte nieuws laten vertellen en het jongetje urenlang in spanning laten zitten of moesten wij het doen?"

Verweij besluit na overleg het slechtnieuwsgesprek aan te gaan. ,,Op de politieacademie hebben we uitgebreid geoefend hoe je het beste dit kan overbrengen, maar nooit heb ik geleerd hoe je dit het beste aan een kind kan vertellen. Ik loop naar binnen. Het jochie is nog steeds aan het tekenen. Ik zie dat hij zijn vader heeft getekend. Het lijkt alsof mijn hersenen opnieuw moeten opstarten. Ik ga naast het jongetje zitten. Nog nooit was politiewerk zo moeilijk."

Tranen
Verweijs hersenen draaien op volle toeren, zo schrijft hij in het bericht. ,,Ik noem de naam van het jongetje. Tranen branden achter mijn ogen. Hij reageert niet. Ik noem nog een keer de naam van het jongetje en leg mijn hand op zijn schouder." 

Het jongetje stopt met tekenen en kijkt strak naar het papier. ,,De beste agenten en ambulance-mensen hebben alles gedaan wat ze konden. Er is zelfs een ambulance-helikopter gekomen om jouw papa te helpen. Maar ik heb slecht nieuws. Papa wordt niet meer wakker. Papa is dood." 

Het jochie begint keihard te huilen. De buren houden het niet meer en lopen de kamer uit. ,,Ik leg een arm om de schouders, waarna hij mij direct omhelst en keihard huilt. Ik ben bij het jongetje gebleven tot hulpverleners ter plaatse kwamen om de zorg over te nemen. Politiewerk kan enorm heftig zijn."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →