Het verbijsterende verhaal van de CIA-agent die Saddam Hoessein moest ondervragen

© Het Nieuwsblad

Voormalig CIA-analist John Nixon doet in zijn memoires verbijsterende onthullingen over het moment dat Saddam Hoessein gevat werd. Nixon was de man die Saddam moest ondervragen. “Zodra ik de kamer binnenstapte, hapte ik naar adem”, zegt Nixon. “Kon deze onverzorgde man werkelijk Saddam Hoessein zijn, de meedogenloze dictator en ’s wereld meest gezochte man?”

Het Nieuwsblad

“Ik was al 27 uur wakker en compleet uitgeput, maar door het ‘nieuws’ gierde de adrenaline door mijn lijf”, vertelt Nixon over de chaotische uren na de gevangenneming van Saddam. Een team van Special Forces Team was al enige tijd op zoek naar Saddam onder de codenaam High Value Target No 1 en ze hadden iemand uit een gat in de grond gehaald. Op het eerste gezicht leek de man aan de beschrijving te voldoen.“High Value Target No.1 - Foto Nieuwsblad / Belgaimage“Kon deze onverzorgde, potige man werkelijk Saddam Hoessein zijn, de meedogenloze dictator van Irak en ’s wereld meest gezochte man?” De tatoeages op zijn pols en handen, het litteken van een kogelwonde op zijn linkerbeen en zijn lichtjes doorhangende lip leken dat te bevestigen.

De oversten van Nixon vroegen hem om met 100 procent zekerheid vast te stellen dat de échte Saddam was. “Binnen de inlichtingendiensten werd er vaak gelachen met het fabeltje dat Saddam dubbelgangers gebruikte.” Maar deze keer werd er niet gelachen. “Het leek me beter om te zwijgen.”Foto: AFP

Nixon vertrok richting Bagdad. Daar moest hij tot middernacht wachten voor zijn konvooi kon vertrekken naar de plaats waar Saddam gevangen werd gehouden.

“Zodra ik de kamer binnenstapte, hapte ik naar adem. Hij is het echt, daar op een metalen vouwstoel, in een witte djellaba en een gevoerde blauwe jas. Het valt niet te ontkennen: het is een charismatisch man. Groot en struis en zelfs in zijn extreem benarde positie - die van een gevangene die zijn dood tegemoet gaat - hield hij een zekere ‘air’ van belangrijkheid. Hij doet je geloven dat hij er werkelijk toe doet.”

Saddam leek weinig onder de indruk van het hele gebeuren. Van angst was geen sprake, integendeel.

Nixon vertelde hoe de gevluchte dictator agressief uit de hoek kon komen tijdens het verhoor. “Wie zijn jullie?” blafte hij. “Zijn jullie van de militaire inlichtingendiensten?” Saddam was razend over de ruwe manier waarop zijn arrestatie was verlopen. “Voor mij zat een man die er niet voor terugdeinsde om zijn eigen volk te vermoorden, maar hij durfde wel te klagen over een paar schrammetjes op zijn been.”

“Saddam vangen was stap één, maar nu moesten we de waarheid uit hem zien te krijgen. De waarheid over zijn regime en over de massavernietigingswapens, de reden voor deze invasie. Zijn antwoord? Hij lachte ons vierkant uit.”

Geen massavernietigingswapensNaarmate het verhoor vorderde, drong het tot Nixon door dat Irak géén nucleaire mogendheid is, dat er geen massavernietigingswapens zijn en dat de hele reden voor de oorlog in Irak onjuist is.

“Het profiel dat de CIA van hem had, was er één van een manische leugenaar, maar het profiel zat ook vol gaten.” Zo geloofde de CIA dat Hoessein gestopt was met roken, geen rood vlees meer at en een zwakke gezondheid had. Daar bleek niets van aan: hij rookte minstens vier sigaren per dag, at steaks bij de vleet en verkeerde al bij al in goede gezondheid. Niets van de informatie die de CIA had verzameld bleek te kloppen.Uiteindelijk werd de dictator ter dood veroordeeld en opgehangen - Foto: Reuters

“Ook het beeld van Saddam Hoessein als dictator die met ijzeren hand regeerde, bleek niet te kloppen. Naarmate de verhoren vorderden, werd het duidelijk dat Saddam in de laatste jaren van zijn bewind geen enkel benul had van wat er buiten de Iraakse grenzen gebeurde.

“Jullie zullen falen”En toch voorspelde Saddam dat de Amerikanen het ontzettend moeilijk zouden krijgen om Irak te besturen. “Jullie zullen falen’, zei hij. ‘Jullie zullen zien hoe moeilijk het is om Irak te besturen.’ De geschiedenis heeft hem helaas gelijk gegeven.”

“Ik wil niet gezegd hebben dat Saddam onschuldig was, integendeel. Hij was een gruwelijk dictator die zijn land en de regio onderdompelde in pure chaos en leed.” Maar achteraf bekeken was de situatie na de val van Saddam niet veel beter. “Zeker als je denkt aan al de verspilde levens van vele dappere mannen en vrouwen. Om nog niet te spreken van de opkomst van ISIS en de 2,5 biljoen dollar die we al uit hebben gegeven om een nieuw Irak te bouwen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee