Belgische gemeente haalt 'aanstootgevende' kerststal weg

Print
Belgische gemeente haalt 'aanstootgevende' kerststal weg

Afbeelding: Het Nieuwsblad

De Belgische gemeente Holsbeek bant de kerststal uit haar gemeentehuis. “Anders- of niet-gelovigen zouden er aanstoot aan kunnen nemen”, zegt de burgemeester Hans Eyssen.

Het kerststalletje stond onder de kerstboom aan de ingang van het gemeentehuis. De poetsvrouwen hadden dat daar een week geleden zoals elk jaar gezet om wat kerstsfeer te brengen in de saaie lokettenhal. Maar nu zijn Jozef, Maria en het kindeke Jezus dus weg.

“We hadden een aantal klachten gekregen van mensen die vonden dat dit niet kon”, zegt burgemeester Hans Eyssen. “Nee, het waren geen klachten van moslims. Het waren niet–gelovigen die aanstoot namen aan de stal. De gemeentesecretaris heeft toen beslist ze weg te halen. Ik betreur dat er mensen zijn die zich aan zoiets kunnen storen, maar het was een correcte beslissing. Een gemeentehuis is een neutrale plek. En een kerststal is een religieus symbool. We kunnen niet anders dan die dan wegnemen.”

De beslissing is als een bom ingeslagen in de gemeente waar. De partij die in Holsbeek in de oppositie zit, roept de inwoners op deze week massaal kerststallen mee te brengen naar de gemeenteraad. “Kerstmis is een nationale feestdag. Een kerstboom en kerststal behoren tot onze folklore en tradities.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →