Syrisch twittermeisje Bana (7) 'veilig' na evacuatie uit Aleppo

© Facebook

Het zevenjarige meisje Bana Alabed, dat de afgelopen maanden via Twitter de hele wereld op de hoogte hield van haar leven in Oost-Aleppo, is veilig geëvacueerd vanuit de stad. Volgens een medewerker van een hulporganisatie is Bana een van 3.000 mensen die vandaag in relatieve veiligheid is gebracht na evacuaties uit de Syrische stad dit weekend.

AD

Ahmad Tarakji, de voorzitter van het Syrisch-Amerikaans medische genootschap, twitterde een foto van zichzelf en Bana met deze boodschap, schrijft The Independent.Bana zette in september samen met haar Engels sprekende moeder Fatemah Alabed een Twitteraccount op. Daar postte ze onder meer tweets waarin ze aangaf dat ze zo graag naar school zou willen gaan. Haar moeder vroeg in haar posts geregeld of de internationale gemeenschap de luchtaanvallen in Aleppo wilde stoppen.Twee weken geleden twitterden Bana en Fatemah nog meerdere malen dat ze de hevige luchtaanvallen in Aleppo waarschijnlijk niet zouden overleven. Daarom postten ze verschillende afscheidstweets en verwijderden ze zelfs tijdelijk hun account.'Bana is propaganda'Het account werd door velen bekritiseerd, waaronder de Syrische president Bashar Al-Assad. Volgens hem was het account van Bana propaganda van de Syrische rebellen die hij uit Aleppo probeerde te verdrijven.Onderzoekscollectief Bellingcat, dat eerder onderzoek deed naar de echtheid van informatie over de vliegramp met MH17, toonde aan dat Bana en haar familie echt waren.De familie Alabed is nu in Idlib, waar inwoners van Aleppo heen zijn geëvacueerd. Een provincie ten westen van Aleppo waar Syrische rebellen de dienst uitmaken. Hoewel het daar relatief veilig is, hebben hulporganisates weinig middelen om iedereen in de vrieskou van onderdak te voorzien. Ook is er weinig eten en is de medische hulp schaars.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee