Politiemol wil minister en oud-korpschef als getuigen

© AD

De verdediging van politiemol Mark M. uit Weert (30) wil minister Van der Steur van Veiligheid en oud-korpschef Gerard Bouman opvoeren als getuigen. Volgens de advocaat van M. hebben de twee 'bikkelharde karaktermoord' gepleegd door de politiemol in het openbaar te veroordelen.

AD

Bouman noemde M. 'een van de rotste appels in sinds tijden' in het politiekorps. Van der Steur zei dat de mol 'de zwaarste straf verdient'. Met deze uitlatingen hebben de minister en oud-korpschef M. al veroordeeld voordat zijn schuld is bewezen, aldus de advocaat. Dat terwijl Bouman en Van der Steur nu zelf worden onderzocht vanwege hun rol bij de geldsmijterij in de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie.De verdediging van M. vindt dat de kans op een eerlijk proces is verkeken door de uitlatingen van Bouman en Van der Steur. De mol uit Weert wordt verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.Criminele organisatieHet Openbaar Ministerie (OM) vindt niet dat Van der Steur en Bouman van nut kunnen zijn als getuigen. Justitie ziet de activiteiten van de Weerter politiemol Mark M. met zijn Eindhovense makelaar en twee klanten als het werk van een criminele organisatie. Dat blijkt uit de tenlasteleggingen die vandaag bij de rechtbank op tafel kwamen. In de regiezitting krijgen de advocaten de kans om extra onderzoekswensen in te dienen.Volgens het OM zijn vier van de vijf verdachten lid van een criminele organisatie, een bende dus. Daardoor kan de straf voor hen allemaal hoger uitvallen. Verder worden de mol en een Eindhovense makelaar ervan beschuldigd dat zij in bezit waren van een vals paspoort.DoorverkopenM. werd september vorig jaar opgepakt. Hij kon jarenlang als aspirant-agent in politiesystemen neuzen en verkocht info uit dossiers als abonnement aan criminelen. Na hem ging ook Eindhovenaar Mark S. de cel in. Hij zou de informatie doorverkopen als een soort makelaar.

Ook zijn drie klanten in de boeien geslagen. De laatsten werden al snel weer vrijgelaten, de mol zelf en zijn makelaar in juni van dit jaar. Het OM was daar fel op tegen. Het was bang dat de man zou vluchten; hij heeft door zijn huwelijk met een Oekraïense veel contacten daar. Ook leek het mogelijk dat hij nog informatie achterhield.Een los onderzoek van justitie moet uitwijzen wat de mol aan schade heeft veroorzaakt. Hij blijkt in 23 onderzoeken te hebben meegekeken en stelde bijna 30.000 zoekvragen. De zaak tegen een harddrugsbende, die opereerde vanuit de achterkamer van een Eindhovense antiquair, zou zijn geschaad. Dat geldt ook voor die van een witwassende Oirschotse garagehouder. In dat onderzoek kwam de mol naar boven: de politie zag zijn digitale vingerafdruk op documenten in een lopend onderzoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee