Top 2000 van 2016 de boeken in als 'hardrock-editie'

Metallica fans

Metallica fans© ANP

Behalve het muzikale requiem voor Bowie, Prince en Cohen toont de nieuwe editie van de Top 2000 meer opvallende trends: de hardrock rukt op en Nederlandstalig verliest terrein.

Zeker, het is het jaar van grote sterfgevallen in de pop. En dat is uiteraard te zien in de Top 2000 van Radio 2. Maar die lijst laat meer trends zien. Sommige ook zonder een voor de hand liggende verklaring. Zo kan deze 18de uitvoering van de lijst met mooiste liedjes ooit gemaakt de boeken in als de ‘hardrock-editie’. Onder leiding van vooral Metallica en Led Zeppelin stomen de blanke, donderende gitaargroepen op in de lijst.

Metallica
Metallica, dat in november een onder fans goed ontvangen album met back-to-basics-rock uitbracht, heeft dit jaar negen songs in de lijst. Daarvan stijgen er twee meer dan duizend plaatsen: Master of Puppets gaat van 1140 naar 109 en Fade to Black van 1672 naar 286. Daarbij is de monumentale ballad The Unforgiven op 327 de op een na hoogste binnenkomer van het jaar.Hardrockers
David Bowies Starman is op 270 de beste nieuweling. Onder de andere hardrockers die terreinwinst boeken bevindt zich Led Zeppelin, dat zijn catalogus verdubbelt van vier naar acht noteringen. Daarnaast boeken groepen als Volbeat ( Lola Montez ), Motörhead ( Ace of Spades ), System of a Down ( Chop Suey! ) en Iron Maiden ( Fear of the Dark ) grote winsten.

Grootste stijger
Grootste stijger van het jaar is echter Adele, die met When We Were Young 1559 plaatsen omhoog gaat naar 144. Ook het dit jaar veelvuldig gehoorde themanummer van tekenfilmserie Pokémon - het voor app-gebruikers toepasselijk getitelde Gotta Catch them All van Jason Paige - stijgt in sprinttempo en komt uit op 232.Verliezers
Verliezers zijn er ook. De jonge soulzanger Sam Smith is de grootste daler. Hij zakt met I’m Not The Only One van 779 naar 1941.

Nederlandstalig
Een flinke groep Nederlandse klassiekers heeft z’n plek helemaal verloren. Daarbij: Laat me alleen van Rita Hovink, Waarom fluister ik jouw naam nog van Benny Neyman en Liefste mijn liefste van Robert Long. Bløf blijft de meest genoteerde Nederlandse groep of artiest in de lijst. De Zeeuwse band levert weliswaar twee liedjes in, maar heeft er nog 17 over.

Marco Borsato blijft nummer 2 in absolute zin, maar beleeft wel een droevig Top 2000-jaar omdat hij vier van zijn 18 noteringen ziet verdwijnen.

Nummer 3 in het klassement van Nederlandse hofleveranciers is De Dijk met 13 liedjes. Trijntje Oosterhuis is volledig uit de lijst verdwenen. In 2012 had de zangeres nog zes liedjes in de Top 2000. Maar ook haar laatste twee noteringen, beide duetten met Borsato, haalden niet genoeg stemmen meer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee