'Onduidelijkheid kunstgrasrisico's blijft'

© ANP

Wetenschappers zijn verdeeld over de conclusies van het RIVM-onderzoek naar de rubberkorrels op kunstgrasvelden. De NOS concludeert dat na gesprekken met zes bronnen die betrokken waren bij het onderzoek. Het rapport verschijnt morgen.

De betrokkenen willen anoniem blijven tot het RIVM het onderzoek naar buiten heeft gebracht. Ze vinden dat het onderzoek degelijk is, zeker gezien de korte tijd die ervoor beschikbaar was. Ook stellen ze dat het een lastige opdracht is om vast te stellen of sporten op kunstgras onveilig is.

,,Het is natuurlijk geen ideale situatie om onder druk van politiek en media in zo'n korte tijd tot een oordeel te komen", zegt een van de bronnen tegen de NOS. Daar komt bij dat de wetenschappers het niet eens zijn over de conclusies van het onderzoek. ,,Onze kennis schiet te kort", aldus een van de betrokkenen.Lees ook: Rubber op de korrel: 10 feiten over kunstgrasBlijvende onzekerheidHet RIVM zegt zelf ook dat de conclusies niet sluitend zijn. De wetenschappers vragen zich af of de korrels kunnen blijven liggen als het onderzoek geen uitsluitsel geeft. De betrokkenen vinden wel dat de samenstelling van de korrels reden tot zorg geeft. ,,Die bevatten stoffen waarvan bewezen is dat ze kankerverwekkende en ziekmakende eigenschappen hebben."

De onzekerheid zal dus ook na dit rapport aanhouden, zo verwachten de bronnen. ,,De discussie zal doorgaan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee