Russische ambassadeur ‘live’ gedood in Turkije

© AD

Onder toeziend oog van journalisten en voor draaiende camera’s wist een rebel vandaag de ambassadeur van Rusland in Turkije dood te schieten. Het zette direct de toch al precaire relatie tussen Rusland en Turkije onder druk.

AD

Andrey Karlov was bij een fototentoonstelling in Ankara, toen een nog onbekende man hem onder vuur nam. De schutter, die diverse keren ‘Allahu akbar’ (God is de grootste) schreeuwde, ‘Vergeet Aleppo niet’, en ‘We moeten de Jihad uitvoeren’, werd na een vuurgevecht met veiligheidsagenten gedood. Hij bleek een 22-jarige agent van de oproerpolitie. De man had tegen agenten bij de ingang gezegd dat hij als extra beveiliger kwam van de ambassadeur. Zo’n honderd toeschouwers moesten wegduiken voor de kogels. Diverse autoriteiten in Turkije vermoeden dat de man van de Gülen-beweging is en dat hij op op deze manier de Erdogan-regering wil schaden.

ConflictTurkije zette meteen alles in het werk om te voorkomen dat de schokkende moord na het herstel van de vriendschappelijke betrekkingen met Rusland opblaast. Het lijkt er op dat beide landen een conflict als vorig jaar, toen er wederzijdse economische sancties volgden nadat Turkije in november 2015 een Russische straaljager uit de lucht had geschoten, koste wat kost willen voorkomen. President Tayyip Erdogan belde via een hotline met zijn ambtgenoot Vladimir Poetin. Turkije spreekt van een ‘terroristische aanslag die geen schaduw mag werpen over de onderlinge vriendschap’. Ook in Rusland werd ook betrekkelijk beheerst gereageerd.Regeringsgezinde Turken op sociale media nemen aan dat de dader een Gülen-aanhanger is die via gestolen toelatingsexamenvragen de politieacademie is binnengekomen. Als dat zo is, zal dat voor de autoriteiten een nieuw argument zijn om door te gaan met de grote zuiveringscampage na de verijdelde staatsgreep. Zeker 125.000 ambtenaren zijn sinds 15 juli gearresteerd, geschorst of ontslagen.

BeveiligdDe aanslag op klaarlichte dag is extra pijnlijk voor de Turkse regering, omdat het gaat om een van de best beveiligde buurten van Ankara. De ambassade van de Verenigde Staten ligt op amper 150 meter van het Modern Art Center, waar ambassadeur Karlov werd neergeschoten. Bovendien staan de veiligheidsdiensten al weken op scherp na de bloedige terroristische aanslagen in Istanboel en Kayseri waarbij tientallen militairen en politiemensen om het leven kwamen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee