48 Russen overleden na drinken badolie

Print
48 Russen overleden na drinken badolie

Afbeelding: AD

Het drinken van badolie is zeker 48 mensen fataal geworden in de Russische stad Irkoetsk. De slachtoffers zagen de vloeistof als een alternatief voor alcoholische dranken, zeiden onderzoekers ter plaatse.

De slachtoffers zijn allen overleden aan methanolvergiftiging. Op de etiketten van de flessen badolie stond aangegeven dat het goedje niet was bedoeld voor menselijke consumptie. Daar hadden de slachtoffers volgens de autoriteiten geen boodschap aan. Negen anderen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In de armere regio's van Rusland wordt op grote schaal gebruikgemaakt van goedkopere alternatieven voor populaire dranken als wodka, die daar niet in eerste instantie voor bedoeld zijn. Volgens een expert drinken tot twaalf miljoen Russen dergelijke 'surrogaatalcohol'.

Arrestaties
De lokale autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt die de badolie zouden hebben gedistribueerd. Een lokale politiefunctionaris zei later tegen Russische persbureaus dat nog vijf andere personen zijn gearresteerd.

De tragedie in de Siberische stad heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van het Kremlin. Een woordvoerder van de Russische president Poetin noemde de gebeurtenis een 'verschrikkelijke tragedie'. Premier Dmitri Medvedev kondigde onder meer aan strengere straffen te willen voor het verkopen van potentieel dodelijke producten. ,,Het is een schande waar we een eind aan moeten maken", zei Medvedev in een interview op de Russische televisie.

Ook de autoriteiten in Irkoetsk willen een herhaling van het drama voorkomen. De burgemeester kondigde de noodtoestand af en verbood volgens Russische media tijdelijk de verkoop van alcoholhoudende vloeistoffen die niet zijn bedoeld voor menselijke consumptie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →