48 Russen overleden na drinken badolie

© AD

Het drinken van badolie is zeker 48 mensen fataal geworden in de Russische stad Irkoetsk. De slachtoffers zagen de vloeistof als een alternatief voor alcoholische dranken, zeiden onderzoekers ter plaatse.

AD

De slachtoffers zijn allen overleden aan methanolvergiftiging. Op de etiketten van de flessen badolie stond aangegeven dat het goedje niet was bedoeld voor menselijke consumptie. Daar hadden de slachtoffers volgens de autoriteiten geen boodschap aan. Negen anderen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In de armere regio's van Rusland wordt op grote schaal gebruikgemaakt van goedkopere alternatieven voor populaire dranken als wodka, die daar niet in eerste instantie voor bedoeld zijn. Volgens een expert drinken tot twaalf miljoen Russen dergelijke 'surrogaatalcohol'.

ArrestatiesDe lokale autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt die de badolie zouden hebben gedistribueerd. Een lokale politiefunctionaris zei later tegen Russische persbureaus dat nog vijf andere personen zijn gearresteerd.

De tragedie in de Siberische stad heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van het Kremlin. Een woordvoerder van de Russische president Poetin noemde de gebeurtenis een 'verschrikkelijke tragedie'. Premier Dmitri Medvedev kondigde onder meer aan strengere straffen te willen voor het verkopen van potentieel dodelijke producten. ,,Het is een schande waar we een eind aan moeten maken", zei Medvedev in een interview op de Russische televisie.

Ook de autoriteiten in Irkoetsk willen een herhaling van het drama voorkomen. De burgemeester kondigde de noodtoestand af en verbood volgens Russische media tijdelijk de verkoop van alcoholhoudende vloeistoffen die niet zijn bedoeld voor menselijke consumptie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee