Verstappen bestormt de hemel, maar Dumoulin wint

© AD

Max Verstappen vergaart wereldfaam, maar Tom Dumoulin werd gisteren in Sittard gekroond tot sportman van Limburg. Ongetwijfeld voer voor een hete discussie.

Roel Wiche

En de winnaar is… Tom Dumoulin. Ja, Tom Dumoulin. In 2013, 2014 en 2015 werden geen Kamervragen over zijn verkiezing tot Limburgs beste sportman gesteld, maar in 2016 is veel, zo niet alles anders. De verliezer is immers een knaap die hard op weg is om wereldroem te vergaren, een fenomeen, een uitzonderlijk talent dat de F1-hemel bestormt op een manier die zelden eerder vertoond is. Een gamechanger in een A-sport. Max Verstappen. Leg dat maar eens uit aan het grote publiek. Volgend jaar wellicht nummer één van de wereld. Gisteren afgetroefd in, jawel, Limburg.

Lees ook: 'Onze weekeindes staan tegenwoordig in het teken van onze Limburgse sporthelden'Natuurlijk, Tom Dumoulin leverde in 2016 uitmuntende prestaties. Winst Giro-proloog, koninginnenrit Tour, zilver op tijdrit Spelen. Een fraaie reeks die vooral de wielerfans in vervoering bracht. En de Maastrichtse tijdritspecialist, met benen die als een betonmolen malen, zorgde met zijn gebroken pols in de Tour en de daaropvolgende race om Rio de Janeiro te halen voor klassieke sportheroïek.Maar Max Verstappen maakte nog veel meer tongen los. In alle rangen en standen. Bij mannen én vrouwen, elite én volk, sportliefhebbers én sporthaters. In binnenland én buitenland. Een tiener die nu al vergeleken wordt met de grootste racer aller tijden, Ayrton Senna. Geprezen en door sommigen verguisd als de knaap die de autosportwereld op zijn grondvesten doet daveren. Zeker, je zou voor minder tot beste gekroond worden van Limburg. Verstappen, niet aanwezig op het Sportgala in Sittards, reageerde gisteren diplomatiek. „De jury heeft gesproken. Mijn felicitaties gaan naar Tom Dumoulin.” Die laatste was ‘stiekem blij’. „Ik heb wel eens gezegd dat die prijs me niet interesseerde. Nu geniet ik achteraf.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee