Onterecht beschuldigd van kindermisbruik: 'Mijn leven is verwoest'

© De Limburger

Onterecht verdachten worden aan hun lot overgelaten nadat ze zijn vrijgelaten uit de cel. Het overkomt zo’n 6000 burgers per jaar. Greult de Haan is één van hen, na onterechte beschuldigingen van een zedenmisdrijf. „Niemand keek naar mij om, terwijl die ervaring mijn leven deels verwoestte.”

Paolo Laconi

Een niet ondertekend, automatisch uitgedraaid briefje waarin de officier van justitie hem meedeelt de strafzaak te seponeren. Omdat ‘u ten onrechte als verdachte bent aangemerkt’. Deze korte mededeling staat in schril contrast met de enorme impact die de periode als verdachte op zijn leven heeft gehad. Er zijn inmiddels drie jaar voorbij, maar voor Greult de Haan (72) uit Beekbergen duurt de nachtmerrie voort. „Volgens mijn cardiologen ben ik mede door de voortdurende stress een zware hartpatient geworden. Ik heb de laatste paar jaar vier hartaanvallen gehad”, vertelt De Haan, gezeten in de serre van zijn villa in de bossen bij Beekbergen. Zijn goedlopende bedrijf in ozontechnologie kon hij niet langer leiden en moest hij noodgedwongen verkopen.NachtmerrieZijn nachtmerrie begint in 2012, als er aangifte tegen hem wordt gedaan. Hij zou zijn kleinzoon hebben misbruikt. Het enige ‘bewijs’ daarvoor is een tegenstrijdig en warrig verhaal dat het (toen vijfjarige) jongetje aan een kinderpsycholoog heeft verteld. In 2012 wordt hij op het politiebureau in Zutphen op de hoogte gesteld van de verdenking. Lang blijft het stil, tot hij een jaar later een brief ontvangt van het Openbaar Ministerie, waarin staat dat hij zich op het bureau in Apeldoorn moet melden als verdachte in een ernstige zedenzaak. Doet hij dat niet, dan komt een arrestatieteam hem van zijn bed lichten. „Mijn leven stond in één klap volledig op zijn kop”, zegt De Haan. „Ik wist dat ik onschuldig was, maar elk moment van de dag denk je eraan. Je hele doen en laten wordt er door beheerst. Je raakt jezelf kwijt.”BoevenpakOp het politiebureau wordt hij officieel in hechtenis genomen. Hij moet zijn persoonlijke bezittingen afstaan, wordt gefouilleerd en moet een ‘boevenpak’ aan.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee