A2-tunnel: nog niet van de files af

© Johannes Timmermans

Nog steeds staan er bij Maastricht files. Ook na de opening van de A2- tunnel staat het verkeer voor de stad regelmatig vast. Vooral omdat boven de grond nog lang niet alles klaar is.

René Willems

In de drukke ochtendspits gaat de maximumsnelheid op de A2 en de A79 richting Maastricht omlaag. Naar 90 kilometer per uur. Naar 70. En vlak voor de ingang van de gloednieuwe tunnel zelfs naar 50. Daarna mag je in de tunnel zelf weer optrekken naar 70. „Straks mag je in de onderste buis van de tunnel 100 rijden”, zegt Irene Smeets van Maastricht Bereikbaar. „Maar de eerste periode houden we de maximumsnelheid bewust wat lager. Mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie en hebben even tijd nodig om goed op de borden te kijken.” Het leidde gistermorgen op de snelwegen richting Maastricht tot files. Het afremmend verkeer zorgde voor stuwing: auto’s reden niet door. Pas in de tunnel ging het weer vlotjes.

Gistermorgen was het op de A2 richting Eijsden en Luik zo druk dat Rijkswaterstaat de tunnel in zuidelijke richting even moest sluiten. Via een rood kruis op het matrixbord boven de A2 werd aangegeven dat de tunnel dicht was. Dat was nodig vanwege de file bij de afslag naar het ziekenhuis, zegt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. Voor de verkeerslichten bij afrit 55 naar de Oeslingerbaan stonden zoveel auto’s stil dat de staart van de file bijna in de tunnel stond. „Dat mag niet”, legt Maas uit. Ook vrijdag gingen veel auto’s na de tunnel rechtsaf, met bestemming ziekenhuis. „We moeten dat allemaal nog eens goed bekijken”, zegt Maas. „We hebben tot nu toe pas twee echte ochtendspitsen gehad. Geef ons even de tijd om dat goed te regelen.” Opvallend was gistermorgen de lange file op de A2 voor de afslag naar de Noorderbrug. Dat heeft volgens Peter Debets van de gemeente Maastricht te maken met het feit dat de wegen boven de grond nog niet klaar zijn. „Dat heeft volgend jaar de hoogste prioriteit”, zegt hij. „Tot die tijd zal het verkeer daar helaas nog regelmatig vaststaan.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee