Extra beveiliging kerstmarkten Luik, Aken en Heinsberg

© ANP

© Tom Palmaers

© Johannes Timmermans

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Toen zij maandagavond het nieuws van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vernamen, dachten veel inwoners van Luik meteen aan 13 december 2011. Om 12.34 uur die dag gooit een 33-jarige man vier handgranaten naar een bushalte op de Place Saint-Lambert en begint met een automatisch geweer op de mensen te schieten die de kerstmarkt willen bezoeken.

Wiel Beijer

Er vallen zes doden op het plein en 123 gewonden. De dader – een Belg van Marokkaanse afkomst - pleegt zelfmoord. Sinds die aanslag is de beveiliging van de kerstmarkt in Luik al groot en sinds de recentere aanslagen in Brussel nog groter. Over de kerstmarkt in Luik lopen politiemensen en met mitrailleurs bewapende militairen. Daarnaast worden vandaag mogelijk blokken beton rond de markt geplaatst. De markt blijft gewoon open.Aanslag in centrum van Luik op 13 december 2011 - Foto: Tom Palmaers

Ook de door veel Limburgers bezochte kerstmarkt in Aken gaat vooralsnog gewoon door. Hier is de bewaking na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn nog eens verdubbeld. Sinds dinsdagmiddag zijn alle toegangswegen naar de kerstmarkt voor malle verkeer ontoegankelijk gemaakt. Ook in Aken lopen nu politiemensen bewapend met mitrailleurs over de kerstmarkt. Daarnaast lopen er meer veiligheidsmensen in burger rond. Dinsdag is er de hele dag geen muziek te horen op de markt in Aken. Ook de kerstmarkt in Heinsberg wordt sinds dinsdagmiddag strenger bewaakt, onder meer met politiemensen met mitrailleurs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee