'Vrouw die Polen doodreed, mocht niet autorijden'

Eén wandelaar is na de botsing op 30 mei 2014 al overleden. De ander krijgt nog hulp, maar ook hij overleeft het niet

Eén wandelaar is na de botsing op 30 mei 2014 al overleden. De ander krijgt nog hulp, maar ook hij overleeft het niet© AD/John Biert

Julia H. (51) die 2,5 jaar geleden twee Poolse wandelaars in Hellevoetsluis doodreed, had helemaal niet mogen autorijden. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Dat ontdekte dat ze bij het verlengen van haar rijbewijs heeft gelogen over haar epileptische aanvallen.

Theo Teitsma

De vrouw uit Rockanje gaf in een schriftelijke verklaring aan dat ze twee jaar epilepsievrij was en dus voldeed aan de voorwaarden voor een nieuw rijbewijs. Maar uit onderzoek van de politie blijkt dat ze onjuiste informatie gaf en in die periode wél aanvallen heeft gehad. Het OM verdenkt haar er bovendien van dat ze een medische brief over haar epilepsie heeft vervalst. Bovendien is ze volgens de aanklager schuldig aan het veroorzaken van de aanrijding waarbij de twee wandelaars om het leven kwamen.Epileptische aanvalJulia H. kreeg op de bewuste vrijdag 30 mei 2014 in haar cabriolet op de Haringvlietweg in Hellevoetsluis vermoedelijk ook een epileptische aanval. Ze reed toen hard tegen een man en vrouw aan die op de fietsstrook naast de weg liepen, schampte een fietser en belandde met haar auto in de sloot. De aangereden 23-jarige Poolse wandelaarster werd nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Haar 29-jarige landgenoot werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed kort daarna.Hulpdiensten wisten Julia vlot uit haar cabrio te bevrijden. Ze maakte volgens omstanders een verwarde indruk. De politie hield haar aan en nam haar rijbewijs in beslag. De vrouw reed vier dagen later toch weer in een auto. Het OM wil haar ook hiervoor vervolgen.De aanklager verwijt haar dat ze te gemakkelijk voorbijgaat aan het feit dat ze eerder aanrijdingen heeft veroorzaakt doordat ze tijdens het rijden epileptische aanvallen kreeg. Volgens justitie werd ze tijdens die aanvallen onwel of verloor ze zelfs haar bewustzijn.TijdsbesefAdvocaat Rob Baumgardt zegt dat zijn cliënte niet te kwader trouw heeft gehandeld bij het verlengen van haar rijbewijs. ,,De vraag is wat de epileptische aanvallen doen met haar handelen en tijdsbesef. Aan de hand van de verklaringen van deskundigen moet duidelijk worden in hoeverre haar kan worden aangerekend dat ze zei dat ze zo lang epilepsievrij was.''Vrijdag wordt besproken of er nog aanvullend onderzoek nodig is of dat een datum voor de rechtszaak kan worden geprikt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee