Moeder beschermt zoontje bij aanslag: Dit mag hij niet zien

© ANP

In plaats van haar zoontje (8) bij de hand te grijpen en weg te rennen, tilde de Spaanse Paloma (24) het ventje op en drukte hem tegen haar borst. De toeriste wilde onder geen beding dat hij iets meekreeg van de verschrikkelijke taferelen op de Berlijnse kerstmarkt. ,,Onder de vrachtwagen zag ik twee doden liggen, ernaast iemand met verbrijzelde benen en een zwaargewonde die nergens meer op reageerde."

AD

De jonge moeder was een van de weinigen die het gisteravond niet op een lopen zette toen ze de vrachtwagen dichterbij zag komen op de Berlijnse kerstmarkt. Bewust, zo verklaarde ze na het drama aan het Spaanse persagentschap EFE.Broodje,,Wegrennen is het slechtste wat je kunt doen bij massale paniek. In plaats van mijn zoontje bij de hand te nemen en met de massa mee te vluchten, tilde ik hem op en nam hem in mijn armen zodat ik hem niet kwijt kon raken. Ik stond op de trap van de Gedächtniskirche. We waren er een paar minuten eerder naar toe gegaan om de gekochte broodjes met warm vlees even rustig te kunnen opeten." Van dat laatste kwam het niet meer. Toen de Spaanse toeriste kerststalletjes en lichamen door de lucht zag vliegen, had ze nog maar één ding om zich over te bekommeren: zorgen dat haar zoontje niks mee zou krijgen van de verschrikkelijke taferelen achter zijn rug. ,,Ik liep met hem naar een hoek van de trap, de markt geen moment uit het oog verliezend. Plotseling stopte de vrachtwagen. Een meter of zes voor ons. Ik zag twee doden onder het voertuig liggen. Naast een van de wielen iemand wiens benen waren verbrijzeld. Naast hem een persoon die zwaargewond was en het bewustzijn had verloren of misschien wel dood was.''HulpDaarna ging het allemaal heel snel, zegt Paloma terugblikkend. ,,Andere bezoekers van de kerstmarkt maakten geïmproviseerde brancards van de planken van de verwoeste kerststalletjes en ontfermden zich over enkele gewonden. Toen twee agenten wilden beginnen met het cöordineren van de reddingsoperatie van de vrijwilligers verschenen de eerste hulpdiensten. Terwijl zij eerste hulp verleenden aan de zwaargewonden, liep ik de trap af. Ik besloot slachtoffers te helpen die er minder slecht aan toe waren. Een aanblik die mijn zoontje wel zou kunnen verdragen."De Spaanse toeriste hielp naar eigen zeggen eerst een man met een gekneusde arm, daarna eentje met een bloedende hoofdwond en vervolgens een vrouw die haar pols had verstuikt toen ze viel tijdens het vluchten. ,,Daarna waren overal hulpverleners en besloot ik terug te keren naar ons hotel. Elders op de markt heb ik nog geholpen met het optillen van schotten van verwoeste kraampjes. Eenmaal om te kijken of er niemand onder lag, de tweede keer om te voorkomen dat ze in de fik zouden vliegen door een omgevallen gasstel dat nog brandde."HuilenHaar zoontje gaf volgens haar geen kik. ,,Dat deed hij pas nadat we de markt hadden verlaten. Toen begon hij te huilen. Het is zijn eerste kerstmis in Berlijn en ik had hem churros met chocoladedipsaus beloofd."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee