Islamitische Staat eist aanslag op via eigen persbureau

© ANP

De terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn opgeëist. In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen.

De Berlijnse politie heeft via Twitter gemeld ,,bijzonder waakzaam'' te blijven. ,,Bent u dat alstublieft ook'', schreef de politie. Justitie meldt verder dat evenmin vaststaat of de man die de vrachtwagen bestuurde alleen handelde of dat er meer daders waren. Justitie onderzoekt beelden die door ooggetuigen zijn opgenomen. De opgepakte verdachte had asiel gevraagd in Duitsland. Hij komt niet voor in databases met namen van terreurverdachten.

Achttien van de 48 mensen die gewond raakten zijn er ernstig aan toe, heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag gezegd. Onder de twaalf doden is ook de Poolse vrachtwagenchauffeur, die waarschijnlijk door de dader is doodgeschoten. Een vuurwapen is nog niet gevonden en de aanslag is nog niet opgeëist.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee