Tieners slaan lammetje in kerststal dood met boekentas

Jos Weyns, Ivo Goormans en Jos Van den Broek bij de kerststal waarin 2 schapen werden gedood.

Jos Weyns, Ivo Goormans en Jos Van den Broek bij de kerststal waarin 2 schapen werden gedood.© David Legreve

Dierenverzorgers Jos Van den Broeck en Ivo Goormans (beiden 63 jaar) uit het Vlaamse dorpje Itegem verloren in één week tijd twee schapen. Beide dieren verbleven tijdens de kerstperiode in een kerststal bij de kerk in het dorp. De dood van het eerste schaap was een mysterie. Het andere schaap werd gisterochtend dood aangetroffen, nadat Ivo zag hoe jongeren op de kop van het schaap sloegen.

HBVL/AD

In Itegem leeft Kerstmis als nergens anders. Zo staat er bij de kerk in het dorp een kerststal met levende dieren. Maar in een feeststemming zijn verzorgers van de kerststaldieren Ivo en Jos niet. Vorige week dinsdag vonden ze één van de twee schapen dood terug in de kerststal. Gisterenochtend ontdekten ze dat het andere schaap zwaar was toegetakeld.

Boekentas,,Het moet zo rond een uur of zeven zijn geweest. Ik zag vanop een afstand hoe jonge gastjes, ik schat dat ze een jaar of twaalf waren, met hun boekentas op het hoofd van het beestje aan het slaan waren en daarna de benen namen", legt Ivo Goormans (51) uit. ,,Ik reed er met mijn brommertje naartoe, wat niet zo makkelijk was met de wegwerkzaamheden rond de kerk. Ik heb de omgeving nog afgezocht, maar ze waren al gevlogen. Het schaap is daarna gestorven."

De konijnen en duiven in de stal bleven gespaard. Of er een link is met de dood van het eerste schaap is niet duidelijk.

,,Vorige week wisten we nog niet goed wat er met dat ene dode schaap was gebeurd. Het zag er gezond en wel uit, dus het was een raadsel. Er was ook niks opvallends te zien toen we het dood terugvonden. Nu beginnen we twijfelen. Maar als je niks gezien hebt, kan je natuurlijk ook niks zeggen hè."

Geen onderzoek,,De schapen komen van een boer, die ze tijdens de kerstperiode aan ons uitleent. Morgen gaan we zelf een paar schapen kopen, want we willen deze traditie voort zetten. Je mag er dan zeker van zijn dat ik hier zal waken", vertelt Ivo. ,,Al zeker twintig jaar staan er dieren in de kerststal. Er zijn al eens schapen weggelopen, maar daar bleef het bij. Wij proberen een traditie levend te houden en dan dit. Tegenwoordig kan blijkbaar alles... ook in Itegem", vult Jos nog aan.

Wij proberen een traditie levend te houden en dan dit. Tegenwoordig kan blijkbaar alles... ook in Itegem

De politie nam gisteren contact op met de eigenaar van de schapen. Er wordt geen onderzoek gedaan. ,,Er is geen contact met ons geweest en er is geen aangifte gedaan. Omdat er allerlei verhalen de ronde deden in Itegem, zijn we toch een kijkje gaan nemen. Aangezien er bij de twee schapen geen uiterlijke sporen van geweld zijn gevonden, heeft de eigenaar geen klacht ingediend", klinkt het bij de politie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee