Poolse trucker is eerste slachtoffer van aanslag: "Zijn lichaam is zwaar toegetakeld"

Links: De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur.  Rechts: De vermoordde chauffeur

Links: De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur. Rechts: De vermoordde chauffeur© EPA

De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur.

De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur. © EPA

thumbnail: Links: De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur.  Rechts: De vermoordde chauffeur
thumbnail: De eigenaar van de transportfirma toont een foto van de vermoordde chauffeur.

Een Poolse trucker, die in Duitsland was voor een levering, is vlak voor de aanslag vermoord door de dader. Die kroop nadien zelf achter het stuur, om met de gekaapte vrachtwagen in te rijden op de bezoekers van de kerstmarkt in Berlijn. De chauffeur is het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de aanslag.

De vrachtwagen zou maandag naar verluidt al in de ochtend vanuit Italië in Berlijn zijn aangekomen. De lading staal had meteen geleverd moeten worden, om 8 uur in de ochtend, maar dat werd een dag uitgesteld.

De bestuurder, die intussen is geïdentificeerd als Lukasz Urban, was daarom onverwachts een hele dag in de buurt van Berlijn. Zo vertelde Ariel Zurawski, manager van het transportbedrijf, aan de Poolse zender TVN24. Om 15 uur had de eigenaar, die ook de oom is van de chauffeur, een laatste keer contact met zijn werknemer en neef. “Toen had hij net gegeten en was hij aan het wachten tot hij zijn lading zou kunnen lossen.”

Ook zijn vrouw zou rond dat tijdstip een laatste keer met haar man hebben gesproken. Naast zijn echtgenote, laat Lukasz Urban ook een tiener van 17 jaar achter. "Hij was een zeer bekwame vakman en een goed mens, ik kan niet geloven dat hij achter de aanslag zit", aldus zijn oom.Gefolterd en vermoordDinsdagmiddag kwam het officiële bericht dat Poolse chauffeur vermoord is, vermoedelijk dus door de dader van de aanslag. De man is omgekomen door een kogel, dat liet het ministerie van Binnenlandse Aangelegenheden van Brandenburg weten. "De Poolse chauffeur is een slachtoffer, geen dader", klonk het. Tomasz Borysiuk, een Poolse journalist, meldt op Twitter dat de chauffeur gefolterd werd door de dader. Zijn lichaam zou zwaar zijn toegetakeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de Poolse eigenaar van de vrachtwagen, heeft de chauffeur zich fysiek verzet tegen de man die zijn vrachtwagen vermoedelijk heeft gekaapt om de aanslag op de kerstmarkt te plegen. "Het was zeer goed te zien dat de man in een gevecht was verwikkeld geweest", zegt Ariel Zurawski. Hij kreeg een politiefoto te zien van het slachtoffer bij de identificatie van de chauffeur. Het gezicht van de chauffeur zou vol bloed hebben gehangen en was gezwollen, volgens Zurawski. "Er waren steekwonden te zien", zei de Poolse bedrijfsleider. De politie zou aan Zurawski ook gezegd hebben dat zijn neef schotwonden vertoonde.Lees ook: Werkelijke dader aanslag loopt nog vrij en bewapend rond

Gps-gegevensIntussen kon de eigenaar van de transportfirma de gps-gegevens van de vrachtwagen bestuderen. Daaruit blijkt dat de vrachtwagen maandag tussen 15 uur en 19 uur enkele keren gebruikt werd. Zo zou iemand rond 15.44 uur, 16.52 uur en 17.37 uur telkens de motor gestart hebben, maar niet weggereden zijn. Dat doet de politie vermoeden dat de bestuurder duidelijk geen ervaring had met het voertuig.

Pas toen de motor om 19.34 uur nog eens werd opgestart, zou de vrachtwagen voor de eerste keer gereden hebben. Kort na 20 uur reed de vrachtwagen in op de kerstmarkt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee