Daarom laat je dat glas witte wijn misschien beter staan

© iStock

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van witte wijn aan een toename van het risico op huidkanker gelinkt kan worden. Dat alcoholconsumptie de ontwikkeling van kanker in de hand kan werken, raakte eerder al bekend.

Redactie

Een onderzoek van Brown University, dat werd gepubliceerd in het vakblad van de American Association for Cancer Research, wijst op het gevaar van alcohol in de ontwikkeling van kanker en meer specifiek huidkanker. Uit de resultaten blijkt dat wie elke dag alcohol drinkt, 14 procent meer kans heeft om een melanoom of kwaadaardige tumor aan de huid of slijmvliezen te ontwikkelen dan wie geen geen druppel aanraakt. Om tot die conclusie te komen werden achttien jaar lang meer dan 200.000 Amerikanen opgevolgd.

Wie ergens woont waar je niet vaak wordt blootgesteld aan de zon, maar wel elke dag minstens twintig gram alcohol drinkt, zou 73 procent meer kans lopen om vroeg of laat met kanker opgezadeld te raken. Opvallend genoeg blijken vooral liefhebbers van witte wijn de pineut te zijn. Zij lopen nog dertien procent meer kans op het krijgen van een melanoom dan degene die een biertje, een glas rode wijn of sterke drank verkiezen.

Volgens de onderzoekers zou een en ander te maken kunnen hebben met de aanwezigheid van - in vergelijking met andere soorten alcohol - hoge levels van de kankerverwekkende stof acetaldehyde in wijn.En rode wijn dan?Toch is het vreemd dat rode wijn, die net als witte acetaldehyde bevat, in mindere mate aanleiding geeft tot een groter risico op melanomen. Dat is ook de mening van professor Steven Salzberg, verbonden aan de Johns Hopkins University, die door Forbes werd gecontacteerd om het onderzoek tegen het licht te houden. "Ik ben nog wat sceptisch omdat er geen duidelijke verklaring is voor waarom witte wijn net vaker huidkanker zou veroorzaken", zegt hij. "Maar niettemin, als je tijdens de feestdagen naar een glas wijn grijpt, moet je misschien toch rood boven wit verkiezen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee