Tweede Kamer achter hackwet en 'lokpubers'

© AD

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de 'hackwet' die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken in apparaten voor onderzoek naar ernstige misdrijven.

ANP

Ook moet het met de wet makkelijker worden om online 'lokpubers' in te zetten om kindermisbruikers te vervolgen die met minderjarigen in contact proberen te komen. Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een ,,virtuele creatie van een persoon'' kreeg dinsdag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele 'lokmeisje' Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen.

Ondanks de meerderheid is de hackwet (officiële naam Computercriminaliteit III) ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen. De vrees bestaat dat politie en justitie zwakke plekken in de software die nog niet bekend zijn bij de fabrikant zullen gebruiken om binnen te komen, maar die in het belang van het onderzoek niet meteen zullen melden. Met als gevolg dat deze achterdeurtjes ook voor criminelen langer open blijven staan.

De Tweede Kamer wil dat dit een uitzondering blijft. De rechter-commissaris moet daarom het laatste woord krijgen of een beveiligingslek meteen gemeld moet geworden, of in het belang van het onderzoek pas later.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee