Plannen voor Plu-complex meermalen afgeketst

© De Limburger

De gemeente Heerlen koopt De Plu voor 4,6 miljoen euro. IBA Parkstad en de provincie betalen mee aan de verwerving van het al jaren leegstaande winkel- en kantoorcomplex op de kop van de Promenade.

Siebrand Vos

Doel is om op deze plek ‘appartementen in het groen’ te realiseren. Een plan dat direct aansluit bij het voornemen om het Van Grunsvenplein, de Promenade en de Bongerd te vergroenen. Vergroening is één van de ‘25 ambities voor de Heerlense binnenstad’ die de gemeente - samen met IBA Parkstad en de provincie - vastlegde in een bidbook. Samen zetten de drie partijen hiervoor ruim dertig miljoen euro publiek geld in, in de verwachting dat private partijen worden gestimuleerd dan ook te investeren.

Verkopende partij is ontwikkelaar Multi Vastgoed, dat lang de hoop koesterde De Plu te kunnen slopen en te vervangen door een stadskantoor en nieuwe winkels – dit onder de noemer Schinkelkwadrant Zuid. Primark was de gedroomde grote huurder. Terwijl andere vastgoedpartijen en ondernemers jarenlang procedeerden tegen het bijbouwen van winkels en kantoren, lukte het Multi niet buiten de gemeente (stadskantoor) commerciële huurders te vinden. Uiteindelijk gaf Multi, dat werd overgenomen door investeringsmaatschappij Blackstone, het op.

Ontwikkelaar Hessel Meijer, architect Ton Vandenbergh en centrumondernemer Inez Meertens presenteerden deze zomer een eigen, aangepast plan voor Schinkel-Zuid. De Plu zou niet worden gesloopt, maar gestript en opengemaakt. Wel om er een stadskantoor, winkels en woningen te bouwen, maar tegen beduidend lagere kosten. Meijer en Vandenbergh stelden voor om de ontwikkeling van Schinkel Zuid te koppelen aan een nieuwe, op vrije tijd en sport gerichte invulling van shoppingmall ’t Loon.

De gemeente, gesouffleerd door IBA Parkstad, liet echter in een laat stadium weten geen kantoor- en winkelruimte meer te willen bijbouwen. Het stadskantoor zou op de huidige locatie moeten blijven, waar de gemeente eerder had gekozen voor Schinkel Zuid (waar al eerder een stadskantoor had gestaan). Meijer zag er uiteindelijk vanaf, hoewel de gemeenteraad van het stadsbestuur niet meer de kans heeft gekregen zijn plan op z’n merites te beoordelen of een kostenafweging te maken.

Wel zien Meijer en Vandenbergh mogelijkheden voor ‘wonen in het groen’: De Plu zou in hun visie kunnen worden gestript, doorbroken en omgebouwd tot vergroend wooncomplex dat aansluit bij de geplande vergroening van het Van Grunsvenplein en de Promenade.

De IBA geeft Ton Vandenbergh en architectenbureau Diederendirrix opdracht om samen de beste stedenbouwkundige oplossing voor dit stukje binnenstad uit te werken. Onduidelijk is nog of De Plu wordt herontwikkeld of gesloopt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee