Mitrailleur moet vrede op kerstmarkt bewaken

© Peter Schols

De stemming op de kerstmarkt in Düsseldorf is omgeslagen. Van gezellig naar bedrukt. Toch blijven de mensen komen na de aanslag in Berlijn. Zelfs nu er gewapend toezicht is.

Bart Ebisch

Bij de Heinrich Heine Allee staan twee agenten bewapend met mitrailleurs. Niet het beeld dat je verwacht met Kerstmis. De politie in Düsseldorf neemt na de aanslag in Berlijn maandagavond het zekere voor het onzekere.Zaterdag was het op de kerstmarkt vooral ‘gute Laune’, nu is is de stemming lichtelijk bedompt. De bezoekers zijn stiller. De carrousel draait rondjes, zij het zonder vrolijke muziek. De mensen zijn even goed gekomen. Met hun hart zijn ze bij de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn maandagavond.

Het grootste verschil met zaterdag is dat de politie nu nadrukkelijk aanwezig is. En bewapend. Een agent baant zich op een motor een weg door de winkelstraten. In een zijstraat staan drie politiebusjes geparkeerd. Twee bewapende agenten gaan op de foto met een Engels jongetje, dat later politieman wil worden.

,,Natuurlijk denk ik aan de slachtoffers”, zegt Volker Ruhnau uit Düsseldorf. ,,Maar ik laat me niet bang maken door wat is gebeurd. Als mensen dat wel zouden doen, dan is hier niks meer te doen en hebben de terroristen gewonnen.”

In de krant van woensdag een uitgebreide reportage.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee