Zullen we naar de kerstmarkt gaan of niet?

Agenten met automatische geweren patrouilleren op de kerstmarkt in Düsseldorf.

Agenten met automatische geweren patrouilleren op de kerstmarkt in Düsseldorf.© Peter Schols

De stemming op de kerstmarkt in Düsseldorf is omgeslagen. Was het er zaterdag vooral gezellig, gisteren heerste er een bedrukte sfeer. De politie is nadrukkelijk aanwezig. Maar de mensen blijven wel komen na de aanslag in Berlijn.

Bart Ebisch

Bij de Heinrich Heine Allee staan twee agenten bewapend met mitrailleurs. Niet het beeld dat je verwacht met Kerstmis. Maar de politie in Düsseldorf neemt na de aanslag in Berlijn maandagavond het zekere voor het on zekere. Uitgerekend op deze plek planden drie Syriërs begin juni een aan slag. Het is de toegangspoort naar de Altstadt met zijn grote warenhuizen en drommen mensen op straat. Onder het wegdek bevindt zich een drukke halte van de U-Bahn, de metro.

Carrousel

Zaterdag heerste op de kerstmarkt vooral gute Laune, nu is is de stemming lichtelijk bedrukt. De bezoekers zijn stiller. De carrousel draait rondjes, zij het zonder vrolijke muziek. De mensen zijn even goed gekomen. Met hun hart zijn ze bij de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn maandagavond. "Natuurlijk denk ik aan de slachtoffers", zegt Volker Ruhnau uit Düsseldorf. „Maar ik laat me niet bang maken door wat is gebeurd. Als mensen dat wel zouden doen, dan is hier niks meer te doen en hebben de terroristen gewonnen.”

Politiebusjes

Het grootste verschil met zaterdag is dat de politie nu nadrukkelijk aanwezig is. En bewapend. Een agent baant zich op een motor een weg door de winkelstraten. In een zijstraat staan drie politiebusjes geparkeerd. Twee bewapende agenten gaan op de foto met een Engels jongetje, dat later politieman wil worden.

Enkele dagen geleden verklaarde een woordvoerder van de politie dat extra manschappen tijdens de kerstmarkt worden ingezet als gevolg van 'Keulen'. Daar vonden vorig jaar met oud op nieuw massaal aanrandingen plaats. Met terreurdreiging heeft de actie niks van doen, bezwoer de zegsman. „Er zijn geen concrete aanwijzin gen. Al zit het terreurgevaar wel in ons achterhoofd.”

Gisterochtend verklaarde dezelfde woordvoerder dat er spoedoverleg plaatsvindt over het beveiligen van de grote kerstmarkten in Noordrijnland-Westfalen. Er komt een gemeenschappelijk veiligheidsplan. Meer vragen kan hij nu niet beantwoorden. Hoe dat in de praktijk uit gaat pakken, is enkele uren later al te zien.

Stemming

Agenten met automatische geweren op straat hebben effect op de sfeer en de stemming. „Het is heel stil. Geen muziek, geen sfeer bijna", reageert Edwin Rijppaert uit het Noord-Hollandse Assendelft die met echtgenote en drie kinderen de kerstmarkt bezoekt. „De kinderen waren gisteren zo blij toen we vertelden dat we naar de kerstmarkt zouden gaan. Na de aanslag in Berlijn heb ik wel een dubbel gevoel. Zullen we gaan of niet, dat speelde vanmorgen wel even door mijn hoofd. We zijn toch gegaan. Waarom? Je moet niet toegeven aan terreur. Bovendien, het had vorige week ook kunnen gebeuren op de kerstmarkt in Dordrecht.”

De 44-jarige Rijppaert (44) vertelde maandagavond aan een vriend dat hij naar de kerstmarkt in Düsseldorf ging. Heel even ging het gesprek over ‘wat als er iets gebeurt'. Even later kwam het nieuws over de aan slag in Berlijn. Agenten met mitrailleurs op straat dragen niet bij aan een warm kerstgevoel, zegt hij. "Jammer dat het zo moet gaan.” „Ik ben wel blij dat de politie de boel in de gaten houdt", reageert zijn vrien din Elizabeth de Jonge (42). „Ik heb mijn moeder beloofd dat ik goed zou opletten voor vrachtauto's.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee