Zijn we nu allen gerustgesteld over kunstgras?

Pupillenwedstrijden worden veelal op kunstgras afgewerkt, zoals hier afgelopen oktober in Beek.

Pupillenwedstrijden worden veelal op kunstgras afgewerkt, zoals hier afgelopen oktober in Beek. © Bas Queadvlieg

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is niet gevaarlijk. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De vraag is of hiermee alle commotie uit de wereld is.

Peter Bruijns

1 Wat was de aanleiding voor het onderzoek?

Na een tv-uitzending van Zembla in oktober ontstond veel onrust over kunstgrasvelden met rubberkorrels. De documentaire liet zien dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in het rubber zijn verwerkt. Een onderzoek dat aantoonde dat zeven proefpersonen na drie dagen spelen op kunstgras niks mankeerden, werd met de grond gelijk gemaakt. De Zembla-uitzending was voor veel clubs aan leiding voorlopig niet op kunstgras te spelen. Het RIVM moest van minister Edith Schippers van Volksgezondheid opheldering verschaffen.

2 Hoe zijn de onderzoekers van het RIVM te werk gegaan?

Op honderd sportvelden verspreid over het land zijn monsters genomen van daar in gestrooid rubbergranulaat. In Limburg is gemonsterd in Kerkrade, Merkelbeek en Hoensbroek. Per veld zoog een stofzuiger op zes plekken steeds één liter materiaal op. De monsters zijn in het laboratorium on derzocht op 45 risicovolle stoffen waarvan bekend is dat ze in rubbergranulaat voorkomen. Zo werden er wisselen de hoeveelheden PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoen), benzothiazolen, metalen, fenolen en ftalaten (weekmakers) gevonden. In een deel van de monsters zat ook een lage concentratie PCB’s. De stoffen benzeen en 1,3-butadieen, die lymfeklierkanker en leukemie kunnen veroorzaken, werden niet aan getroffen.

3 Wat waren de conclusies?

In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar die komen slechts in zeer lage hoeveelheden vrij na het inslikken, bij huidcontact of door verdamping bij warm weer. Ze zitten min of meer in de korrels opgesloten. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar, zo blijkt uit laboratoriumproeven. Zelfs als een kind korrels in slikt, en ze een tijdje in de darmen en maag zitten, is er geen gevaar. Dat geldt ook voor iemand die vanaf zijn zeven de tot zijn vijftigste levensjaar keeper is. Een verband tussen de rubberkorrels en een lichte stijging van het aan al jonge mensen dat leukemie krijgt, is niet gevonden.

4 Zijn we nu allen gerustgesteld?

,Allerminst", zegt advocaat Richard Wagemans uit Nieuwstadt. Al sinds 2008 waarschuwt hij voor kunstgras met vermalen autobanden. Het RIVM-rapport doet hem niet van standpunt veranderen. ,,Dit rapport is in tegenspraak met eerdere onderzoeken. Dat verbaast me niet.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee