Oudere V&D’er heeft het lastig

© ANP

© MARK REIJNTJENS, BRON UWV

thumbnail:
thumbnail:

Bijna een jaar na het faillissement heeft zeker twee derde van het V&D­personeel weer een baan. De schaduwzijde: het zijn vrijwel alleen jongeren. De Maastrichtse 50­plussers Ron Essers en Ingrid van Alphen hebben het afgelopen jaar regelmatig werk gehad. Ze hopen voor 2017 op een vaste baan.

DAVID BREMMER EN MONIQUE EVERS

"Ik werk in middels zo’n zeven dagen per week”, zegt ex-V&D’er Ron Essers uit Maastricht. De meeste uren bij een horecazaak en één dag in de week bij de tijdelijke modezaak van Van Gils. Daar werkt zijn vrouw Ingrid van Alphen, ook ex-V&D, ook vier dagen in de week. Ron: „Maar Van Gils heeft slechts een tijdelijke zaak in Maastricht en ook het werk in de horeca stopt volgend jaar voor een flink deel.”

Dus gaat het solliciteren voor Ron en Ingrid, allebei vijftigplus, straks gewoon weer verder. „Ik hoop dat Van Gils toch besluit langer in Maastricht te blijven en dat ik daar als verkoper fulltime aan de slag kan. Daarom heb ik die baan voor één dag in de week ook genomen. Ik heb laten zien wat ik kan.”

Score

Ron en Ingrid zijn twee van de ruim 1.400 oudere werknemers van V&D en La Place die medio februari op straat kwamen te staan. Na het belangrijke eerste halaar hebben slechts 300 werk, blijkt uit een uitgebreide analyse van het UWV. Hun jongere collega's doen het véél beter. Van de groep tot 25 jaar vond bijna vier vijfde werk, van de categorie 25-50 jaar bijna twee derde. In totaal zijn 7.000 van de ruim 10.000 werknemers een halfjaar na het sluiten van Vroom & Dreesmann onder de pannen.

Wat de cijfers positief vertekent is overigens dat ruim 1.100 La Place-medewerkers, een vijfde van het totaal, verder konden onder nieuwe eigenaar Jumbo. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktadvies bij het UWV, is niet verrast. De score past bij het beeld in de detailhandel, die onder druk staat van online shoppen.

,,Vooral door de prima draaiende economie en de aantrekken e arbeidsmarkt hebben veel voormalige medewerkers snel werk gevonden. Wat ook meehelpt is de kleine detailhandel waar het erg goed gaat.” Die factoren compenseren de vele winkelfaillissementen van begin dit jaar. Naast V&D gingen onder meer MS Mode, Scheer & Foppe, MacIntosh (van schoenenketens als Manfield en Invito), Paradigit, Foto Klein en La Ligna op de fles.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee