Wielrennen met een motortje in het wiel

Een official van de UCI test tijdens de Tour, vanaf de motor, fietsen op de aanwezigheid van motortjes. Tot nu toe is alleen Femke Van Den Driessche ooit betrapt op het gebruik van mechanische doping.

Een official van de UCI test tijdens de Tour, vanaf de motor, fietsen op de aanwezigheid van motortjes. Tot nu toe is alleen Femke Van Den Driessche ooit betrapt op het gebruik van mechanische doping.© EPA

De bedenker van het verborgen motortje in de racefiets voorspelt een groot schandaal in het profpeloton. Moeten we deze Istvan Varjas serieus nemen of blaast hij een storm in een glas water? „Tijdens het trainingskamp was de grote vraag: welk boekje gaat deze kerel open doen?”

Robin van der Kloor

Is het onmogelijke dan toch mogelijk? Bijna een jaar na de allereerste mechanische dopingaffaire (het motortje in de fiets van veldrijdster Femke Van Den Driessche) staat de wielersport mogelijk een nieuw motortjesschandaal te wachten. Als we de Franse krant Le Monde mogen geloven wordt het 'erger dan de Festina-affaire van 1998’. ,,Laat het niet waar zijn, want de reputatieschade voor de wielersport zal weer enorm zijn”, was de reactie van Roy Curvers toen hij er over las.

Prototype

Sleutelfiguur is Istvan Varjas, een Hongaar die beweert de bedenker te zijn van de verborgen gemotoriseerde hulpmiddelen. Tegen de Franse krant zei hij afgelopen week dat er binnenkort in een documentaire een grote onthulling komt: een van de grote wielerteams van de afgelopen jaren zou gebruik hebben gemaakt van zijn motortjes. „Ik heb in 1998 een prototype verkocht. Daarna moest ik van de opdrachtgever stil blijven tot 2009”, aldus Varjas in Le Monde. Tien jaar lang mocht hij zijn product aan niemand anders verkopen. „Ik werd niet betaald om het product te verkopen, ik werd juist betaald om het níet te doen.”

Speculeren

Merijn Zeeman, ploegleider bij LottoNL-Jumbo is sceptisch. „Als deze 'onthulling' van dezelfde aard is als dat verhaal over een van onze renners Primoz Roglic, dan is het een storm in een glas water.” Een Frans tv-programma beweerde begin dit jaar dat de Sloveen in Nederlandse dienst tijdens de Strade Bianche rondreed met een motortje in zijn wiel, maar bewijs was er niet. „Dat was een absurd verhaal: hij reed juist met een wiel uit de neutrale wagen. Dus als Varjas' verhaal van dit niveau is, verwacht ik er weinig van. Misschien heb ik het mis, maar voorlopig is dit geen bom onder de sport.”

Zeeman heeft moeite te geloven dat deze vorm van bedrog bestaat. ,,Ik kan er met mijn verstand niet bij. Ik heb zelf ook nog nooit iets verdachts gezien. Die Varjas moet met harde bewijzen komen, anders kunnen we er als sport niets mee.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu