Poolse chauffeur leefde nog tijdens aanslag Berlijn: trucker vocht met dader

© AFP

De Poolse vrachtwagenchauffeur, die tijdens de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op de bijrijdersstoel zat, leefde nog op het moment dat de aanslag plaats had. Dat blijkt na autopsie op het lichaam van de man, schrijft de Duitse krant Bild op haar website.

AD

Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken.

De dader zou een mes getrokken hebben en heeft de Pool enkele keren gestoken omdat die probeerde het stuur af te pakken om zo mensenlevens te redden. Toen de truck tot stilstand kwam, schoot de dader hem dood. Volgens het Duitse persbureau dpa gebeurde dat met een vuurwapen van klein kaliber. Van het wapen ontbreekt elk spoor. De dader van de aanslag sloeg op de vlucht en is nog steeds spoorloos. De politie vond het levenloze lichaam van de chauffeur in de vrachtwagen.

Zwaar toegetakeldLukasz Urban had zijn vracht, 25 ton staal, normaal gezien maandag al moeten afleveren in de buurt van Berlijn. Maar omdat hij te laat aankwam, moest hij een dag wachten. Hij was met zijn nieuwe Scania-truck verschillende dagen onderweg van Italië naar Polen, met een tussenstop in de Duitse hoofdstad. “Lukasz was klaar om aan zijn welverdiende kerstvakantie te beginnen”, vertelt zijn oom Ariel Zurawski, die ook manager is van het transportbedrijf.

Tot hij, vermoedelijk maandagnamiddag, het pad kruiste van een onbekende terrorist. Volgens zijn werkgever bewijzen foto’s van net na de aanslag dat Urban stevig toegetakeld werd. “Hij kreeg allicht meerdere messteken. Er werd duidelijk gevochten.”

In Berlijn vielen maandagavond twaalf doden en bijna vijftig gewonden toen een gekaapte vrachtwagen over een kerstmarkt op het plein voor de Gedächtniskirche in het centrum van de Duitse hoofdstad raasde. Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee