Politie Berlijn op zoek naar Tunesiër na vondst document

Anis A., een 24-jarige Tunesiër, wordt in Duitsland gezocht.

Anis A., een 24-jarige Tunesiër, wordt in Duitsland gezocht. © AD/RV

De Duitse politie heeft volgens Der Spiegel een identiteitsdocument gevonden onder de bestuurdersstoel van de truck waarmee maandag de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt is gepleegd. Het zou toebehoren aan een man uit Tunesië.

Redactie

Volgens Der Spiegel heet de man Anis A. en is hij in 1992 geboren in Tatouine. Hij zou ook bekend zijn onder twee andere namen. De terrorismedeskundige van de ARD meldde dat de man in 1995 is geboren. Officieel is nog niets bevestigd.

De Duitse krant Bild heeft een gebalkte foto van de verdachte gepubliceerd.Duitse media melden ook dat de politie nieuwe sporen heeft gevonden die richting salafistische kringen in het westen van het land wijzen. Volgens omroep WDR zou een spoor naar Kleef voeren, net over de grens bij Nijmegen. Door de autoriteiten in Kleef (Kleve) zou het document zijn uitgegeven. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat ,,onmiddellijke maatregelen'' worden genomen in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die aan Nederland grenst. Wat er gaat gebeuren, is nog onduidelijk.Gebrek aan bewijsTerwijl de Duitse politie er maandagnacht nog van overtuigd was dat ze de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn snel te pakken hadden, hebben ze hun eerste verdachte dinsdag moeten vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. De echte dader is nog op vrije voeten. Ook een tweede verdachte die dinsdag werd opgepakt, is intussen weer vrij. Zoektocht door heel DuitslandDe politie is ook woensdag dus nog altijd met man en macht op zoek naar de dader die maandagavond met een vrachtwagen inreed op een mensenmassa op een kerstmarkt in Berlijn. Ze zoeken daarbij over het hele land.

De Duitse politie heeft intussen wel al zo'n 500 sporen of aanwijzingen die naar de dader zouden kunnen leiden. Het gaat dan onder andere om DNA-sporen in de cabine van de truck, om verklaringen van getuigen of om foto's of filmpjes die door getuigen aan de politie werden geleverd. De politie zoekt intussen ook in de ziekenhuizen. Mogelijk is de dader namelijk gewond door het gevecht met de Poolse truckchauffeur.

"De onderzoekers tasten zeker niet in het duister", zei Thomas de Maizière, minister van Binnenlandse Zaken, daarover op de Duitse televisie. "Niemand zal rusten voordat de dader of daders gepakt zijn." Volgens de Duitse krant Focus.de wordt het spoor naar de dader steeds concreter. Woensdagmiddag zal de politie een persconferentie geven. De onderzoekers kijken nu onder andere in de richting van salafitische groeperingen. Lees ook: Poolse chauffeur leefde nog tijdens aanslag BerlijnZeven slachtoffers geïdentificeerdIntussen zijn al zeven dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Zes ervan hebben de Duitse nationaliteit, de andere is de Poolse vrachtwagenchauffeur die om het leven gebracht werd door de dader. Dat heeft Holger Münch, baas van de Duitse federale recherche, dinsdagmiddag gezegd op een persconferentie. Er zouden mogelijk ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee