Gevangenis laat per ongeluk verkeerde gedetineerde vrij

Luchtfoto van het Justitieel Complex Zaanstad. Het JCZ is de grootste en modernste gevangenis van Nederland, gebouwd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Luchtfoto van het Justitieel Complex Zaanstad. Het JCZ is de grootste en modernste gevangenis van Nederland, gebouwd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.© ANP

Door een blunder van een werknemer van het Justitieel Complex Zaanstad (nabij Zaandam) is een gevangene vorige week dinsdag ten onrechte naar huis gestuurd. De man had dezelfde achternaam als de gedetineerde die wél zijn straf had uitgezeten. De gevangene - met een laag risicoprofiel - is nu spoorloos. Hij moest nog 2,5 maand uitzitten.

Michelle Sakkers

De fout werd gemaakt tijdens de afhandeling van het zogenaamde ontslagbewijs van de gevangene. De verwarring ontstond doordat beide gedetineerden dezelfde achternaam delen. Vervolgens verzuimde de medewerker om de foto bij de vingerscan te vergelijken met de foto op het ontslagbewijs. Vandaar dat de verkeerde gevangene vervolgens zonder weerstand op straat stond.

Volgens woordvoerder Jaap Oosterveer van het ministerie van Justitie gaat het hier om een menselijke fout. ,,Door een onvolkomenheid in de ontslagprocedure is een gedetineerde onterecht in vrijheid gesteld'', aldus Oosterveer. De inrichting heeft een onderzoek ingesteld naar het voorval ,,om te leren van de gemaakte fouten''.

De politie is nog steeds op zoek naar de gevangene die ten onrechte op vrije voeten werd gesteld. Hij wordt verzocht zich te melden om zijn laatste maanden uit te zitten. De straf blijft namelijk staan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee