Verdachte van aanslag zat in cel maar werd vrijgelaten

© BILD

Na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is de Duitse politie op zoek naar een Tunesische verdachte. Volgens verschillende Duitse media gaat het om Anis A. of Ahmed A., een 21- of 23-jarige man afkomstig uit Tunesië. Hij werd in augustus al eens opgepakt, maar de politie liet hem weer vrij.

Redactie

De politie kwam de man op het spoor nadat ze een bijzondere verblijfsvergunning onder een van de stoelen in de cabine van de betrokken truck hadden gevonden. De documenten werden uitgegeven in Kleef, een stad in Noord-Rijnland-Westfalen, niet ver van de Nederlandse grens. Daar zou de politie volgens de Duitse media een inval plannen.

Anis A. zou in 2012 naar Italië gereisd zijn en sinds juli 2015 in Duitsland verblijven, onder meer in Dresden en Berlijn. Hij vroeg er in april van dit jaar asiel aan, maar dat zou zijn geweigerd waardoor hij het land moest verlaten. De procedure daarvoor is volgens Die Welt nog aan de gang.

De man, die in de Tunesische stad Tataouine werd geboren, zou ook nog onder minstens twee andere namen bekend zijn, waaronder Ahmed A. Daardoor is het ook niet duidelijk of hij 21 of 23 jaar oud is. In Kleef zou hij zich als Egyptenaar hebben uitgegeven.Lees ook: Politie Berlijn op zoek naar Tunesiër na vondst document

Geen onbekende voor politieDe verdachte zou bij de politie bekend zijn, voor onder meer slagen en verwondingen. Volgens de Süddeutsche Zeitung had de politie hem in augustus opgepakt in Friedrichshaven, maar werd hij weer vrijgelaten. Toen werd zijn uitwijzingspapieren van Italië gevonden.

Ook hield de politie toezicht op al zijn communicatie. Zo zou hij bij een informant van de politie hebben gevraagd of die hem een wapen kon bezorgen. Een speurder zegt dat het onduidelijk is hoe hij van de radar kon verdwijnen.

Gewapend en gewond?De man wordt als erg gevaarlijk beschouwd, schrijft Bild, omdat hij gelinkt zou zijn aan een “groot islamitisch netwerk”. Mogelijk is de verdachte gewapend. De politie gaat er ook vanuit dat de dader gewond is na het gevecht in de vrachtwagen met de Poolse trucker.

Intussen circuleert in de Duitse media ook al een foto van de verdachte. De man zou nu een verblijfplaats gehad hebben in Noord-Rijnland-Westfalen en in Berlijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee