11/11/11 bijgeloof: waarom we geloven in het nummer 11

Print
Het is een datum die maar eens per eeuw voorkomt: 11-11-11. Drie keer het gekkengetal op een rij. Niet alleen een bijzondere datum voor de vastelaovend, waar voor het eerst (en het laatst) deze eeuw op 11-11-11 het nieuwe seizoen is begonnen. Het blijkt ook de ideale datum voor bruiloften, geplande geboortes, lanceringen van nieuwe bedrijven en religieuze ceremonies, zoals de doop. Waarom is dat eigenlijk zo?

Geluksgetal & gekkengetal

Dat vrijdag de 13e ongeluk brengt, is algemeen bekend. Velen van ons hebben bovendien een geluksgetal. Vaak is dat een getal dat regelmatig terugkeert in ons leven of waar we positieve herinneringen aan hebben. Zo is mijn vriend fan van het getal 22, omdat het steeds terugkeert in zijn leven. Hij is geboren op 22-02, kreeg een telefoonnummer met 22 erin, zijn studentnummer op het HBO bevatte 22, hij rijdt een auto met 22 in het kenteken en ga zo maar door. Met het getal 11 is iets bijzonders aan de hand. Het wordt ook wel het gekkengetal genoemd. Waarschijnlijk omdat het 1 minder is dan 12, het heilige getal en 1 meer dan 10: het getal van perfectie. 11 zit er dus precies tussenin. Zelfs het woord gekkengetal heeft, grappig genoeg, precies elf letters. Dat het vastelaovesseizoen op 11/11 start is daarom helemaal niet zo gek!

Denken in patronen

Onze fascinatie met het nummer 11 en andere nummers is geen mysterie, volgens John Hoopes, professor in de antropologie. Het is een logisch bijproduct van menselijke evolutie. John Hoopes: "Als je door het regenwoud loopt en je ziet iets wat zowel een slang als een wortel van een boom zou kunnen zijn, dan is het beter om er vanuit te gaan dat het een slang is (en eromheen te lopen), dan te denken dat het een wortel is." Mensen zijn volgens de professor geneigd om in herkenbare patronen te denken en schenken daarom automatisch aandacht aan een nummer waarin een patroon zich herhaalt. Zes eenen op een rij trekt de aandacht! Een betekenis toekennen aan patronen zoals 11/11, is volgens professor Hoopes voor veel mensen geruststellend: "Mensen hebben graag het gevoel dat er orde is in het universum, dat geeft meer rust en vertrouwen. Mensen zoeken naar hun manier om orde in de chaos te brengen." Niet verwonderlijk dus dat ook grote merken (zoals Heineken) de aandacht probeerden te trekken op deze bijzondere datum.

Elfde van de elfde

11/11/11 is niet alleen een mooie datum om ergens mee te beginnen omdat het de aandacht trekt en makkelijk te onthouden is, maar ook omdat het een bijzondere waarde heeft. Mensen trouwen op 11/11 omdat het getal 1 symbolisch staat voor 'die ene vinden', 'je soulmate vinden', en twee enen staat weer symbool voor 'two becomes one'. Symbolische betekenissen aan getallen toekennen is van alle tijden. De een noemt het bijgeloof, de ander neemt het bijzonder serieus. Er is een complete 'occulte' wetenschap (of pseudowetenschap) rondom getallen; de numerologie. Een numeroloog gaat er vanuit dat getallen verborgen betekenissen bevatten en probeert deze te decoderen. De theorie achter numerologie is gebaseerd op het idee van Pythagoras dat alle dingen numeriek kunnen worden uitgedrukt, omdat ze uiteindelijk terug te brengen zijn tot getallen. Als je wil weten wat er allemaal voor bijzondere gebeurtenissen plaatsvinden of hebben plaatsgevonden op 11/11, bekijk dan vooral de Wikipediapagina rondom 11 november.