Man die ambassadeur doodschoot, was agent voor Erdogan

© AP

De jonge Turkse politieagent die maandag de Russische ambassadeur in Turkije doodschoot, werkte sinds de mislukte staatsgreep in juli al verschillende keren als veiligheidsagent voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat schrijven enkele Turkse kranten woensdag. De 22-jarige man maakte sinds juli acht keer deel uit van het veiligheidsdispositief dat instaat voor de persoonlijke veiligheid van de president.

BELGA

De dader, Mevlüt Mert Altintas, was al 2,5 jaar aan het werk als agent bij de oproerpolitie in Ankara en maakte sinds juli acht keer deel uit van het veiligheidsteam rond Erdogan.

Volgens de krant Hürriyet was dat het team dat het dichtste bij de president stond, op de persoonlijke bodyguards na.

Mislukte coupAltintas schoot de Russische ambassadeur in Turkije, Andrej Karlov, maandag dood tijdens de inhuldiging van een fototentoonstelling in de Turkse hoofdstad. De Turkse autoriteiten leggen de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de Gülen-beweging van prediker Fethullah Gülen, die in ballingschap verblijft in de Verenigde Staten. Diezelfde man wordt er ook van verdacht achter de mislukte coup van juli te zitten.

Karlov wordt donderdag in Rusland begraven na een religieuze ceremonie in de hoofdstad Moskou. Daarbij zal ook president Vladimir Poetin aanwezig zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee