Interview: een kijkje in het leven van een Prins

Print
Interview: een kijkje in het leven van een Prins
We genieten met zijn allen van de voorpret die een prinsenproclamatie met zich meebrengt. En als de Prins dan eindelijk wordt uitgeroepen, zie je hem overal. Bij elk evenement is hij erbij en zien we hem aan de kop van de polonaise meehossen en onvermoeibaar doorgaan. We weten hoe dat voor ons is, deze periode. Maar hoe is dat nou voor de Prins zelf? Prins Carnaval speelt al jaren traditiegetrouw de hoofdrol tijdens het vastelaovesseizoen in de plaats waar hij verkozen is. De Prins, vaak al actief in de plaatselijke vereniging, vervult de rol van 'gekozen ceremoniemeester' en wordt veelal geproclameerd tijdens de start van de vastelaovend, op 11 november. Maar ook verderop in het seizoen worden er nog vele Prinsen uitgeroepen. In beginsel heeft iedere vastelaovesvereniging een eigen prins en daarbij een traditie van proclameren. Vanaf het moment dat het voor de 'insiders' bekend is wie de Prins gaat worden is de grootste geheimhouding vereist en beginnen de speculaties en de roddels een weg te vinden tussen de verwachtingsvolle vastelaovesvierders. 'Wie zal het deze keer zijn?'. Het brengt voor de gekozen Prins een zeer grote uitdaging met zich mee. Hij zal zich tot de daadwerkelijke proclamaties niet verdacht mogen maken! Van 'de big-question' tot de geheimhouding, van de etentjes en de drank tot de evenementen, van Prinsenoutfit tot voorbereidingen en overvolle planningen: Niek Wagemans oftewel Prins Niek de 2e, vertelt met trots over zijn ervaringen, als jubileumprins van GMV de Peg te Lottum.

Prins Niek, 55e prins van het mooie Lottum, wie ben jij eigenlijk?

Mijn naam is Niek Wagemans en ik ben 31 lentes jong. Ik ben geboren en getogen in rozendorp Lottum. In het dagelijks leven ben ik begeleider crisisopvang/intensieve zorg. Al zo-n 10 jaar werk ik voor Daelzicht en ik mag nu ook wel zeggen dat het een soort passie van me is. Via mijn werk ben ik peetoom geworden van een van mijn oudste clienten, toen nog een menneke van 8 jaar. Inmiddels hebben we zijn 14e verjaardag gevierd. Ook hij is een groot fan van de vastelaovend. Een 2e grote hobby/passie is de vastelaovend in de vorm van Gekke Maondig Verieniging de Peg in Lottum. Dit is 1 van de 3 Gekke Maondig verienigingen van Nederland, maar heeft van de 3 verenigingen zeker de beste optocht! Andere hobby-s die ik heb zijn voetballen met het Lottums trots: het derde elftal van SV Lottum. Af en toe heeft het met voetballen niks te maken maar voor, tijdens, en na de wedstrijd is het beregezellig. Over gezelligheid gesproken, dat is ook een hobby van mij: gezellig met vrienden, bekenden of familie zijn. Lekker wat eten en/of drinken vind ik geweldig om te doen, daar geniet ik echt van. Mijn vrouw deelt deze hobby vandaar dat er geregeld thuis lekker gekookt word of we gaan saampjes heerlijk uit eten.

We hebben hier dus met een levensgenieter te maken. Vastelaovend sluit hier zeker mooi op aan. Maar hoe kom je dan in de Raad van Elf terecht en werd je Ceremoniemeester?

De Raad van Elf vond ik altijd al mooi en toen ze vroegen of ik een formulier wilde invullen voor de raad wachtlijst heb ik dat meteen gedaan. Na 3 jaar wachten kreeg ik een verlossend telefoontje en mocht ik bij de Raad van Elf, gekozen uit de lijst! Een hele eer dus. Dat is inmiddels 4 jaar geleden. Na 1 jaar raadslid stopte onze ceremoniemeester (in de meeste dorpen Vorst genoemd) er mee en diende die vacature opgevuld te worden en dit werd na wat wikken en wegen de volgende stap in mijn -Gmv carrière-.

Hoe en waarom ben je gekozen als Prins en hoe voelt dat nou?

In Lottum wordt de prins altijd door de Raad van Elf en het bestuur gekozen op een geheime locatie op een geheime datum. Op die betreffende vergadering wordt eerst een algemene vergadering gehouden waarna midden in de nacht het kiezen van de Prins plaatsvindt. De Prins wordt gekozen door de Raad omdat er dan genoeg draagvlak is om de vastelaovend in te gaan. Je wordt door de Prinsencommissie gevraagd omdat ze jou een geschikte kandidaat vinden om dat jaar voorop te gaan. Ik heb meteen JA! gezegd. Je krijgt de eer om vastelaovesheerser van je eigen dorp te worden en dat gevoel is niet te omschrijven.

En dan weet je dat je Prins bent: omdat je bij de Raad van Elf bent weet je natuurlijk wel een beetje wat je kunt verwachten. Klopten je verwachtingen van het Prins zijn met het uiteindelijke seizoen?

Als lid van de Raad van Elf en Ceremoniemeester krijg je de belevingen van een prins van dichtbij mee. Je weet wat er allemaal op het pad komt mbt activiteiten. Maar wat het prins zijn bij familie, vrienden, bekenden en collega-s losmaakt, is werkelijk overweldigend en niet in een verwachtingspatroon te plaatsen. Zonder mantel blijf je de prins en word je er in je dorp op aangesproken en willen mensen een praatje maken waar normaal een 'goededag' volstaat. Familie en vrienden zien meefeesten (sommigen waren zelfs alle activiteiten) overtrof mijn stoutste verwachtingen. De omgeving die meegeniet van elke seconde en zelfs de niet-vastelaovesvierders die met plezier meefeesten en terug te vinden zijn in verschillende polonaise-s, dat verzin je van te voren niet. Ongekend en soms onbeschrijfelijk wat het met jezelf en je omgeving doet. Dus voldoet het aan de verwachtingen? Nee, het is nog beter!  

Hoe ziet de tijdlijn van een Prins eruit? Van het moment dat je 'gevraagd' wordt tot en met de vastelaovend?

Tekening PrinsOp de avond dat je gekozen wordt kunnen de voorbereidingen beginnen. Hoewel er de eerste tijd nog niets geks gebeurt heb je wel al een voorstelling in je hoofd hoe je wat wil hebben. De weken voor het uitroepen begint de spanning op te lopen. Om je heen merk je dat het begint te leven: wie wordt er de nieuwe prins van de Peggen en Pegginnen? Jouw naam valt al jaren en ook dit jaar weer. Hoe reageerde je andere jaren ook alweer,? Toen was het heel gewoon om te zeggen dat je geen Prins wordt maar hoe is dat nu? Gelukkig bleek achteraf mijn reactie niet te zijn opgevallen, hoewel ik af en toe dacht dat ik mezelf verraden had. Enkele dagen voor het uitroepen ga je spijs en drank verzamelen voor het -eike aete-. Normaal word het brood bij onze bakker gehaald, die week toch maar even naar de supermarkt dichtbij het werk, dat is ver genoeg weg om geen bekenden tegen te komen die vragen waarom je zoveel eieren brood, frikadellen en bier koopt. Ook de foto moet in het geheim gemaakt worden, het eerste moment dat je -in vol ornaat- bent voelt erg goed, je krijgt een gevoel van: het kan gaan beginnen! Op de avond van het uitroepen is bij ons in het dorp eerst een officieel programma inclusief aftreden van de vorige prins. Dan sluit het doek zodat de nieuwe Prins zich gereed kan maken. In Lottum komt de Prins uit de pomp (nagemaakt van de pomp die op de markt staat en een typisch kenmerk van Lottum). Op het moment dat het doek sluit stijgt de spanning en is het letterlijke aftellen begonnen.

Heb je nog wel tijd voor jezelf als je Prins bent? En waar haal je je energie vanaf?

Veel tijd voor jezelf heb je niet tijdens de regeer periode. Alles maakt plaats en komt wel weer na de vastelaovend. Daar heeft je omgeving ook wel begrip voor. Zelf had ik er ook wienig moeite mee, gewoon genieten van alles wat er komt dan kunnen er moeilijk zaken in de weg gaan zitten. Natuurlijk is het vermoeiend maar de kick van het prins zijn roept veel energie op in combinatie met de nodige vrije dagen en uren zodat je enigszins bij kunt tanken. Dan is het goed vol te houden, natuurlijk ben je tijdens het harinkje happen gesloopt. Ik wilde zelf alles van begin tot einde mee maken. Dan zorg je dus ook dat je niet te veel drinkt. Dat een Prins niet dronken mag zijn is in ons dorp een ongeschreven regel. Dat staat ook niet vind ik zelf.

Hoe ziet een Prinsenprogramma eruit?

Als Prins heb je een heel vol programma en ben je overal bij aanwezig. De activiteiten die je bezoekt zijn onder andere recepties van Prinsen van buurdorpen, de jeugdprins, natuurlijk de Gekke Maandag en nog veel meer. Elke activiteit op zich is al een bijzondere ervaring. Wat extra leuk is zijn de dingen thuis: bijvoorbeeld het versieren van het huis, de joekskapel die een serenade komt brengen en een avondje eten bij de prins. We hadden dan ook langs het thuisfront een feestruimte gemaakt die voor zulke activiteiten uitermate geschikt was. Met daarin natuurlijk een fornuisje voor de eiren en de nodige frikadellen.

Wat is je mooiste ervaring van het Prins zijn?

De mooiste ervaring is de hele periode zelf, ik kan veel mooie dingen opnoemen: de gekke maondig, de receptie, het uitkomen, de dingen thuis, alles was fantstisch en geweldig om mee te maken. Wat wel een erg mooi toetje was, dat was natuurlijk ons jubileum weekend afgelopen november. 3 dagen volop feest. We hadden een prachtige zittingsavond met daarna een zitting voor de ouderen, gevolgd door een feestavond met een uitverkochte tent die muziekaal werd omlijst door de Powerhosen. En de zondag stond in het teken van de receptie met als afsluiter Beppie Kraft. 3 dagen ging het dorp op zijn kop. Ongelooflijk wat zo-n kleine vereniging in samenwerking met de lokale horeca van de grond kreeg. Een unieke ervaring die niet snel vergeten zal worden door het hele dorp en al helemaal net door de Prins en Prinses zelf!

Wie wordt de Lottumse Prins van 2014?

Op 11 januari zal de nieuwe Prins in Lottum geproclameerd worden en zal Prins Niek het spreekwoordelijke stokje over gaan dragen. Kijk voor het verdere programma op de website van GMV de Peg.