De diversiteit van vastelaovend

De Limburger

Vastelaovend leeft enorm in Venlo. Dat hebben Sander Mattheijssen en Jeu Canjels, de drijvende krachten achter de expositie -Vastelaovend in Groët-Venlo- in de Venlose bibliotheek, ervaren tijdens de twee voorbije maanden. Een periode waarin ze dagelijks in touw waren om de tentoonstelling op te zetten. Een tijd ook waarin iedereen die ze benaderden liet weten heel erg graag mee te werken.

door Adri Gorissen

Het eerste - tot nog toe onbekende - exemplaar van de Wortelegaejer, het officiële orgaan van de Blerickse carnavalsvereniging De Wortelepin, uit 1948. Een replica van de eerste Jocusposter uit 1843. Een in tin uitgevoerd gezelschap van de Tegelse Boereroad, bestaande uit tientallen figuurtjes en drie karren. Zomaar een greep uit de vele carnavalsattributen die te zien zijn op de expositie Vastelaovend in Groët-Venlo, die vanaf dit weekeinde zes weken te bekijken is in de bovenzaal van de Venlose bibliotheek. Een tentoonstelling van de stichting Limburgs Carnavals Museum, waarmee de samenstellers Sander Mattheijssen en Jeu Canjels willen tonen hoe divers en veelkleurig die vastelaovend in de gemeente Venlo is. De 23 carnavalsverenigingen in de gemeente hebben allemaal hun eigen gebruiken, tradities en geschiedenis. Veel daarvan komt aan bod, maar de presentatie is zeker niet compleet, vertelt Jeu Canjels, die zijn bedrijf CAS Exposition Partners voor de tentoonstelling heeft gemobiliseerd. Hij geeft aan dat die op twee manieren op de vastelaovend inzoomt. De eerste is thematisch. Tal van grote banners tonen onder meer foto-s, tekeningen en drukwerk waarmee onderwerpen als buuttereednen, liedjes schrijven, carnavalstekeningen maken en wagens bouwen worden verbeeld. Daartussen staan vlonders en kasten, waarop en waarin met voorwerpen aan een stadsdeel aandacht wordt geschonken. Bij die banners, vlonders en kasten zijn beeldschermen gezet waarop korte filmpjes worden vertoond. Op diverse plaatsen hangen koptelefoons waarmee teksten en muziek kunnen worden beluisterd. Verspreid door de zaal staan met carnavalsoutfits aangeklede poppen. Een belevingstentoonstelling noemen de organisatoren het.-Voor mensen uit de gemeente Venlo is het een feest van herkenning-?, meent Mattheijssen, -en voor buitenstaanders is het een mooie introductie op het fenomeen vastelaovend.-? De stichting Limburgs Carnavals Museum gaat rondleidingen bij de presentatie aanbieden, die worden verzorgd door Theo Franssen en Mattheijssen zelf. De laatste is vanaf februari voorzitter van de genoemde stichting. Hij droomt samen met Jeu Canjels van een permanente tentoonstellingsplek. -Als deze expositie een succes wordt, is dat een mooie opmaat naar zo-n museum-?, stelt Canjels. Materiaal is er in elk geval zat, zo blijkt in de bibliotheek. Daarnaast bezit de stichting enorm veel spullen. In de depots van het Limburgs Museum zijn zo-n achtduizend voorwerpen van het Limburgs Carnavals Museum opgeslagen. -Die liggen daar nu te verstoffen-?, zegt Mattheijssen, -het zou toch mooi zijn om daar iets mee te doen.In Den Bosch en Köln zijn al carnavalsmusea en die lopen heel goed. Zoiets moet in Limburg toch ook mogelijk zijn.-? -Vastelaovend in Groët-Venlo opent morgen. De entree is gratis. Toegang via het leescafé, van daaruit leiden aangeklede paspoppen naar de bovenzaal.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal