Opus Jocus kiest voor vernieuwing

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
Lara Savelkoul

Zaterdag 3 oktober vond in de Maaspoort in Venlo de liedjesavond van Jocus plaats. De Opus Jocus werd gewonnen door vier debutanten, Marco Gielens, Loek Heunen, Bart Ebus en Etienne Snel. Maar deze heren waren niet de enige debutanten dit jaar.De liedjes van de elf finalisten waren zeer verschillend. Niet alleen qua zangers en zangeressen, maar ook qua ritmes, opbouw, sfeer en samenzang. Zo waren er echte vastelaovendkrakers, maar ook gevoelige ballades, een echte samba en een jazzy sound. Er waren gevestigde namen, maar ook debutanten. Een zeer gevarieerd programma, met wel een paar favorieten in het publiek, maar geen overduidelijke voorkeur.

Iedereen heeft een stem

Op de liedjesavond van Jocus heeft iedereen een stem:

  1. Er is een vakjury die bestaat uit mensen die allemaal hun sporen hebben verdiend in de Venlose liedjeswereld.
  2. Er is een jury die bestaat uit de vorsten van andere vastelaovend verenigingen uit (groot) Venlo. Dit is een nieuw aspect van de Opus Jocus. Zij vervangen de wijkjury's die voorheen rechtstreeks gebeld werden om de scores van de wijken te geven.
  3. De top vier van de mensen in de zaal van de Maaspoort. Iedereen die op de liedjesavond aanwezig was, had bij binnenkomst een stembiljet ontvangen waar zij hun vier favoreten op konden schrijven.
  4. De kijkers thuis kunnen ook hun stem laten gelden. Wat de Opus Jocus uniek in Limburg maakt, is dat de liedjesavond live wordt uitgezonden bij Omroep Venlo. Hierdoor is het mogelijk dat de mensen thuis ook kunnen meestemmen via de sms. Dat is dit jaar ook weer massaal gedaan.

De winnaar van Opus Jocus is daarom een gedragen winnaar en dit jaar was, in tegenstelling tot vorig jaar, het iedereen over de winnaar eens.

Twee keer optreden voelt als winnen"

Twee weken voor de Opus Jocus interviewden we de vier latere winnaars van zowel het liedjesmatinee van de Wortelepin als de Opus Jocus, Marco Gielens, Loek Heunen, Bart Ebus en Etienne Snel. Bij de Opus Jocus mogen eerst alle elf de finalisten optreden en dan maakt de vakjury een eerste selectie waarbij er vier liedjes afvallen. Het kwartet gaf aan dat hun avond al geslaagd zou zijn als zij twee keer zouden mogen optreden. Achteraf weten we dat ze die avond zelfs vier keer mochten optreden.

Iedereen op ??n lijn

Bij de eerste afvallers zat voor mij wel ??n verrassing. Ik had het liedje Al?h dan van Vic Suiker, Hay Geritz, Petro en Mark Janssen, maar ach, verder had ik ??n twee en drie (toevallig) goed. Zoals elk jaar heb ik een peiling gedaan in het publiek. Wat opviel dat de mensen die ik al jaren tegen kom bij de Opus Jocus en die vaak ook actief zijn binnen Jocus, een sterke voorkeur hadden voor de nieuwe Bram en Ruud" Gijs Engels en Jules Fransman. De hand van van componist en tekstschrijver Frans Pollux was voor deze liefhebbers duidelijk herkenbaar. Maar verder was het publiek enerzijds eens, omdat ze over het algemeen wel dezelfde liedjes noemt, anderzijds was het publiek verdeeld, doordat de liedjes bij iedereen in een andere volgorde stonden. Maar het publiek was het wel eens over de vier favorieten. En toen de jury uitslagen en de publieksstemmen binnen kwamen, bleek dat er toch een grote consensus was over de vier beste liedjes. Dit resulteerde in de volgende uitslag met een gedeelde derde plaats:

  1. Gegaete en gedronken Marco Gielens, Loek Heunen, Bart Ebus en Etienne Snel.Componist Hay Geritz, testschrijver Peter Jansen.
  1. Op de Hei Jules Fransman en Gijs Engels. Componist en schrijver Frans Pollux.
  1. Dich hes mich te pakke Annemarieke Leurs. Componist en schrijver Frans Pollux.
  1. Vastelaovesbuuje Bart Janssen en Kristel Roulaux. Componist en tekstschrijver Quinn Warmerdam.

De liedjes van de winnaars, of de andere finalisten nog een keer beluisteren? Klik dan

Geslaagde avond

De Opus Jocus was dit jaar weer een zeer geslaagde avond. Jocus weet elk jaar weer een goede combinatie te vinden tussen een professionele televisie productie en een gezellige ongedwongen sfeer in de zaal. Met daarbij dit jaar een zeer gedragen viertal bovenaan de scorelijst, maar ook prachtige liedjes die het in dit sterke deelnemersveld net niet gehaald hebben en een avond waarbij nieuw talent van zich heeft laten horen en waarbij weer gebleken is, dat ook debutanten kunnen winnen. Al met al voor iedereen een geslaagde avond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee