St. Martinusschool in Beegden is klein maar heeft grote idee?n

Print
Vrijdagmiddag 27 november 2015, in Beegden heerst een bedriegelijke stilte. Waarom bedriegelijk? Omdat iedereen zich opmaakt voor de eerste voorronde van het KVL waar de Sint Martinusschool zaterdag aan mee doet. Wij gingen langs om de generale repetitie te bekijken en om te zien hoe deze sterren zich voorbereiden op de eeuwige roem.

Stoere kids

Als ik binnenkom is juffrouw Linda nog druk bezig met de gymles. Ik zie trampolines, een soort korfbalspel en stoere oefeningen waarbij kinderen gesteund door een leerling en juf Linda tegen een muur aanlopen en dan een salto maken. Ik kan me weinig herinneren van mijn gymles, maar zoiets stoers deed ik volgens mij niet. Daarna gaan we nog even terug naar de klas en verzamelen de kinderen uit de verschillende groepen zich bij juffrouw Linda. Het is namelijk niet maar ??n klas die zaterdag op de b?hne staan. Het zijn kinderen uit groep5,6, 7 en 8.

Focus

En dan kan er geoefend worden. De kinderen verdelen zich in een groep jongens en een groep meisjes. De muziek gaat aan en er ontstaat een soort strijd tussen de jongens en de meisjes. Ze proberen uit te vinden wie het beste vastelaovend viert, de jongens of de meisjes. De mimiek van de kinderen is geweldig en ook het verschil tussen de ??n die prominent vooraan staat en bewust mijn camera zoekt en de ander die wel meedoet, maar die toch een beetje achteraan blijft hangen. Het enthousiaisme is er, zowel bij de leerlingen, maar zeker ook bij juffrouw Linda en meester Ron. Na drie keer repeteren zit het erop. De laatste aanwijzingen zijn gegeven en een paar keer werd het magische woord focus" gebruikt om de puntjes op de i te zetten. Op ??n of andere manier lijkt juffrouw Linda nerveuzer dan de kleine sterren die voor me staan. Nog even een groepsfoto en dan is het al snel duidelijk dat er een paar leerlingen zijn die graag nog wat willen vragen of zeggen.

Een kleine school maar groot in idee?n

De klas gaat terug naar het lokaal en ik blijf achter met de Ella, Marjolein (met korte ei), Sef en Jorris. Ella en Sef zijn twee leadzangers en Jorris is de stoere rapper van het gezelschap. Ik vind het erg komisch dat de kinderen nu geen Limburgs spreken, terwijl ze wel in het Limburgs gezongen hebben. Wat blijkt nu, ik heb met echt professionele artiesten te maken. Ella en Sef zingen ook de hoofdrol in een musical, dus zij zijn al door de wol geverfd. Een beetje Limburgs zingen, daar draaien zij hun hand niet meer voor om. Ik vraag of ze veel doen met de vastelaovend en alle vier de kinderen knikken heftig ja. De school is maar klein, maar groot in idee?n" volgens Marjolein. Ze doen veel aan de vastelaovend en ze zijn duidelijk apetrots op hun lerares en hun school.

Hugo, Ties en Bas en natuurlijk de kinderen

Vorig jaar na de vastelaovend hebben de kinderen bij elkaar gezeten met Hugo en Ties. Zij hebben toen met de kinderen gesproken en gevraagd wat zij leuk vinden aan de vastelaovend. En de vraag wat zij een leuke tekst vonden voor een vastelaovendliedje. Met de antwoorden van de kinderen zijn ze aan de slag gegaan. Hugo en Ties hebben de melodie gemaakt en de bekende tekstenschrijver Bas Keltjens heeft de tekst geschreven. Dus het is een productie die echt met de kinderen samen is gemaakt. En het is vooral de herkenning die de kinderen zo leuk vinden.

Modern maar ook echt typisch vastelaovend

Het lied van de Sint Martinusschool en de outfits van de groep is een mengeling tussen typisch vastelaovend en modern. De tekst is in het Limburgs met een echt vastelaovend-melodie, maar er zit ook een rap in van rapper Jorris. De kleding is ook modern met een typisch vastelaovend kenmerk. De meisjes gaan helemaal in het wit en de jongens helemaal in het zwart, maar dan wel met allemaal rood-geel-groene accesoires. Kortom, de jeugd heeft de toekomst, de vastelaovendtoekomst en in Beegden is dat vanaf nu helemaal het geval! Succes dames en heren van de Sint Martinusschool uit Beegden.