Wildcards doorbreken traditie bij PLK

Print
Wildcards doorbreken traditie bij PLK
Voor het eerst vond voorafgaande aan het Parksjtad Leedjes Konkoer (PLK) een juniorversie van het evenement plaats. -Als we niets doen, zakt het in elkaar." Een uitdaging voor de gevestigde orde, een stimulans voor de jeugd. Zo omschrijft Wim Jennes van het Parksjtad Leedjes Konkoer (PLK) het initiatief om drie wildcards klaar te leggen voor de grote finale. Die'tickets' zijn te winnen tijdens de eerste editie van het Junior PLK (bedoeld voor kinderen tussen 11 en 18 jaar) dat op dezelfde avond in de Brikke Oave wordt gehouden.Het betekent dat zestig procent doorstoot. Er zijn immers slechts vijf liedjes ingeschreven. -Daar was ik teleurgesteld over", erkent Jennes. -Maar misschien ben ik wel te optimistisch geweest en moet het gewoon groeien."

Liedjescultuur

Het beperkte aantal inschrijvingen bevestigt volgens Jennes het beeld dat zeker bij de jeugd in Parkstad nauwelijks een liedjescultuur heerst. -We zien het ook bij het Tiener Leedjes Konkoer, waar ik in 2010 mee ben begonnen. Ook daar is de animo vanuit Parkstad minimaal." Om het probleem opgelost te krijgen, zal eerst de oorzaak gevonden moeten worden. -Het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik ervaar wel dat de jeugd hier terughoudender is. Op andere plekken stappen kinderen op jonge leeftijd met meer branie het podium op."Daarnaast bespeurt Jennes een calimerogedrag. -Te vaak hoor ik dat'wij' bij een leedjeskonkoer toch geen kans maken, omdat veel dialecten uit deze regio voor anderen lastig te verstaan zijn. Dat gevoel leeft ook bij de senioren."

Schot in de roos

En dan is er natuurlijk de muziek zelf. -Die is in deze streek heel erg gericht op Duitsland. Voor de jeugd is dat misschien te oubollig, die heeft toch een andere smaak."Aangezien de routiniers die'oubollige' muziek nog steeds zo goed weten te brengen, slaagt de jongere garde er zelden in de finale te bereiken. -En dus haken ze af, met als gevolg dat er nauwelijks aanwas is.Tachtig procent van de finalisten zie je steeds terugkeren. De vernieuwing blijft uit. Als we nu niets doen, zakt straks alles in elkaar.Daarom ga ik hier ook mee door.Als ik ermee stop, geef ik het PLK op. Door wildcards aan junioren uit te delen, bieden we hen een doorgang naar de finale die er vroeger eigenlijk niet was vanwege de sterke concurrentie." Het blijkt een schot in de roos. De drie jeugdige finalisten vallen bij de'grote jongens' absoluut niet uit de toon. Sterker, de meidengroep Yesz! staat na middernacht - tegen het einde van de bekendmaking van de winnaar - alleen nog met de Herringbiessere op het podium.De eindzege gaat uiteindelijk naar het drietal uit Bocholtz, maar met een fris en modern sambanummer lijkt Yesz! de boel een beetje te hebben wakker geschud. Die tweede plaats is voor Jennes een geschenk uit de hemel. -Hopelijk is het voor meer jongeren een motivatie om komend jaar mee te doen."   Door Rob Sporken