Seizoen veel te kort voor Lars I van De Rogstaekers

Print
Seizoen veel te kort voor Lars I van De Rogstaekers
Tijdens het gala van de Rogstaekers is afgelopen zaterdagavond de stadsprins van Weert Lars I Lambers (28) uitgeroepen. Kastelein, rechtenstudent ?n doorstlustige hoogheid in ??n persoon. De nieuwe prins van de Rogstaekers zit te stralen tijdens het interview.De dag na de nacht van zijn uitroeping is Lars I zo fris als een hoentje, ondanks dat hij om zes uur 's nachts pas zijn bed zag. -En om acht uur ging de wekker weer." Voor de 28-jarige rechtenstudent en mede-uitbater van caf? Don Bosco inWeert is een feestje bepaald geen opgave. Carnaval kan niet snel genoeg beginnen voor Lars I. -Aanvankelijk dacht ik nog dat het wel een erg kort carnavalsseizoen is dit jaar, maar daar heb ik vrede mee.Nu zijn er gelukkig geen stille weekends tijdens de vier weken die het duurt. En dat is maar goed ook, want stille weekends; daar kan ik niet tegen."

Palmares

Dat blijkt wel uit het carnavalspalmares van Lars Lambers. Hij was in 1999 al jeugdprins van de Br?kwagters en in 2010 boerebroedegom op Boshoven. De prins was bij de Rogstaekers bovendien meerdere keren actief tijdens de bonte avonden. Als presentator van Rog Tillevisie verzorgde hij onder andere uitzendingen alsWi-j gie?t 't nog met enWeem weurtj 't, waarbij hij met Weertenarenop zoek ging naar de identiteit van de... nieuwe prins. Daarom was het voor Lambers ook niet al te moeilijk om te schakelen toen hij in oktober vorig jaar een bestuurslid van de Rogstaekers aan de lijn kreeg. -Eigenlijk wist ik het toen al, maar durfde ik het nog niet voor waar aan te nemen.Steeds heb ik mijn vermoedens voor mij gehouden, ook toen mijn vriendin Noortje zei dat ik het zou worden. Nadat ik het zeker wist heb ik nog maanden mooi weer moeten spelen. Vooral toen we recent met onze vriendengroep op vakantie zijn geweest in Zuid- Amerika. Tijdens een cruise naar Brazili?, Argentini? en Uruguay hadden ze het er steeds over. In Rio de Janeiro zag een van mijn vrienden in een schoenenzaak zwarte lakschoenen staan en zei:'Die moet je ook nog kopen.' Toen heb ik maar gezegd dat ik dat allang gedaan had om mee te spelen en ze te overbluffen. Toen een vriendin van een van mijn vrienden vervolgens zei:'Lars wordt dit jaar geen prins, want het seizoen is veel te kort voor hem', was de verwarring compleet."

Ministerstenue

Pas gisterochtend vroeg hij zijn vijf boezemvrienden die met hem op vakantie waren geweest, of ze zijn adjudanten wilden worden. -Ze gaven me allemaal hun jawoord. En ze waren allemaal heel blij voor me en emotioneel. Er zijn wel wat tranen gevloeid." Die vloeien ook weer als de elf jaar geleden bij een noodlottig ongeval omgekomen vader van Lars , Lei Lambers, ter sprake komt. Prins Lars I had maar wat graag zijn pa in het publiek zien zitten in het Munttheater afgelopen zaterdagavond. -Voor mij is gisteravond (zaterdagavond, red.) echt een droom uitgekomen. Dat had ik natuurlijk graag met hem willen delen, maar ik ben bij hem geweest op de begraafplaats en heb het hem verteld." Lars lacht door zijn tranen heen en geneert zich niet voor zijn emoties. -Ik heb meteen aan pa gedacht toen ik het hoorde, dat is ook goed zo. Nu kan het feest beginnen." De vijf adjudanten zullen in ministerstenue - naar een idee dat Lambers in Valkenburg heeft gezien - assistentie verlenen. Ze hebben hun eigen departementen zoals financien, ceremonies, protocol, vervoer en verzorging. Het vijftal zal de handen vol hebben aan de uiterst gretige prins. Door Hans Straus