Even voorstellen: vier LVK-finalisten Westelijke Mijnstreek

Print
Twintig carnavalsartiesten proberen vrijdag de felbegeerde Bertha Paulissenbokaal te veroveren tijdens de veertigste finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) in Venray.De Westelijke Mijnstreek heeft vier ijzers in het vuur...

Paul-Jean Jessen uit Sittard

Gehoopt had hij zeker om in de LVK-finale te staan, maar het zien aankomen? Nee. Paul-Jean Jessen uit Sittard is nog altijd verrast over het behalen van de finaleplek. -In 2015 zond ik h?t Sittardse liedje in, de Marotteschlager Raoze.Toen verwachtte ik het wel en lukte het niet, terwijl ik Raoze al overal had gebracht en de pr-machine op volle toeren draaide. Hie is gein WiFi heb ik - behalve in een kantine - nog nergens gezongen. Dat maakt het extra spannend vrijdag, maar zenuwachtig ben ik niet." Zijn liedje - met tekst en muziek van TheiWessels - gaat over wifi en bevat woorden als eppe en tsjette. -Dat heb ik mijn moeder van 82 jaar wel even moeten uitleggen. Als je ziet hoeveel mensen met zo'n ding, een mobieltje, in de hand staan, dan is het zeker een thema. -Ik ben v??r carnaval met aw wiever en zonder wifi. Lekker bezig zijn met jezelf en je omgeving ?n niet met het vastleggen van de situatie."

Ren? Dirkx uit Sittard

Ren? Dirkx maakt komende vrijdag zijn debuut op het podium van de LVK-finale. -Ik vond het bereiken van de halve finale al heel wat", zegt Dirkx. -Ik had niet verwacht dat het liedje 't Sjoonste feeske van't jaor ook buiten Sittard in de smaak zou vallen. Phil Schaeken heeft een sjiek nummer voor me gemaakt, maar het gaat ?cht over Sittard."Voor Dirkx is het bereiken van de finale mede daarom al een overwinning. -Verder heb ik helemaal geen campagne gevoerd of op welke manier dan ook reclame gemaakt.Ik heb het helemaal zelf gedaan", zegt hij trots. Verder wordt het voor Dirkx een bijzonder weerzien met zijn neef Niek Dirkx (van Spik & Span). -Ik heb hem jarenlang niet gezien en nu nemen we het tegen elkaar op."

Spik & Span uit Susteren

Na de winst vorig jaar is de spanning er voor Niek Dirkx en Jo Huijnen van duo Spik & Span uit Susteren af. -Toen waren we favoriet en dat geeft toch druk", zegt Dirkx. -Nu hangt er minder vanaf, kunnen we ?cht genieten." Hij noemt de combinatie vastelaovend en wedstrijd raar. -Maar het wedstrijdelement zorgt er wel voor dat je als artiest, componist en tekstschrijver n?g beter je best doet. De kwaliteit van de liedjes wordt steeds beter." Even heeft Spik & Span overwogen dit jaar geen nummer in te sturen. -Maar we moeten onze titel verdedigen en het is gewoon leuk om mee te doen aan de grootste carnavalswedstrijd ter wereld." Of ze ondertussen sterallures hebben?Dirkx grijnst: -Túúrlijk, maar we werken er wel bij, haha."

Irene Lardy uit Geleen

Hoewel Irene Lardy debuteert met Zoa haet 't Bertha bedoeld op het LVK, heeft ze het meest omvangrijke palmares van de twintig finalisten. Sinds 1964 heeft Lardy zowel in Nederland als Duitsland grote successen gekend in de muziekindustrie.En nu, tijdens de veertigste editie van het LVK staat ze met een ode aan Bertha Paulissen, een oud-wethouder van Geleen en ??n van de initiatiefnemers van het LVK, in de finale. -Ik had niet verwacht dat ik dit ooit nog mee zou maken. Het LVK is toch de droom van elke Limburgse artiest.Misschien heeft Bertha het zo wel bedoeld", lacht Lardy. -Ik heb heel veel meegemaakt in mijn carri?re, maar dit is heel bijzonder. Ja, ik vind het zeker spannend.Maar ik ga vooral genieten." Door Hanneke Drohm en Job Tiems, Foto's Ermindo Armino